Deze vruchtboom kan heel goed tegen de Nederlandse kou
Eigen Tuin EerstTuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. Ditmaal: een mini-kiwi met gladde schil, die prima tegen de vorst kan en lang niet zo snel groeit als de gewone kiwi.
Delen per e-mail
Vroeger heette de kiwi Chinese kruisbes. Geen gekke naam, omdat de plant uit China komt en de vrucht wel wat lijkt op die van een kruisbes. Maar toen de Nieuw-Zeelanders Chinese kruisbessen gingen telen en de vrucht op de markt wilden brengen, hadden ze een pakkende naam nodig. Dat werd kiwi en nu denkt iedereen dat de vrucht uit Nieuw-Zeeland komt.
Kiwi’s zijn prachtig als je de vrucht in dwarsdoorsnede bekijkt, maar ze zijn vooral populair geworden omdat ze een enorme dosis vitamine C bevatten. Dat is een prima marketingargument, waarbij niet altijd wordt vermeld dat de meeste vitamine C zich vlak onder de schil bevindt. En het is niet gemakkelijk om een kiwi superdun te schillen. Nu is de schil eetbaar, maar ja, stop maar eens een ongeschilde kiwi in je mond - alsof je de afwasborstel moet opeten.
Mini-kiwi
Nu bestaat er ook een kiwi met kleine vruchten met een gladde schil. Kiwibes, of mini-kiwi, wordt die ook wel genoemd. Dat is een heel andere soort dan de geijkte supermarktkiwi. De laatste heet Actinidia chinensis, de botanische naam van de mini-kiwi is Actinidia arguta. De zoete mini-kiwi kun je eten met schil en al.
Ook als plant lijken de twee kiwisoorten niet op elkaar. Beide zijn weliswaar klimplanten, maar de gewone kiwi heeft niet alleen behaarde vruchten, maar ook behaard blad. Het blad en de vruchten van Actinidia arguta zijn glad.
De geijkte kiwi is bij ons niet altijd vorstbestendig. De mini-kiwi komt uit het koude noordoosten van China en is ook bij ons volkomen winterhard. Daarnaast groeit de mini-kiwi langzaam. Pas na een paar jaar bereikt de plant een hoogte van drie tot vier meter.
Wie de gewone kiwi in zijn tuin heeft, kent de tomeloze groeikracht van deze klimplant. Elk jaar maakt hij meterslange ranken en voor je het weet zit hij met zijn tengels onder je dakpannen. In theorie zou jij baas in eigen tuin moeten zijn, maar je ziet vaak dat iemand zijn kiwi’s helemaal niet de baas kan en de planten laat uitgroeien tot een onontwarbare kluwen.
Tweehuizig
Alle kiwi’s zijn tweehuizig: de mannelijke en de vrouwelijke bloemen zitten aan aparte planten. Je moet er dan ook altijd twee neerzetten, een man en een vrouw.
Ook de kiwibes of mini-kiwi is tweehuizig. Er bestaat wel een variëteit - ‘Issai’- die zelfbestuivend zou zijn waardoor je aan één plant genoeg hebt. Maar de praktijk leert dat je met beide sexen toch altijd een grotere oogst hebt.
Over die bestuiving gesproken: Europese bijen lijken niet dol op het stuifmeel van Chinese kiwi’s. Vaak laten ze de bloemen links liggen, zodat je als kiwi-eigenaar het bestuivingswerk zelf moet doen. Dat gaat het beste met een penseel of een kwastje.
En ach, als er straks geen insecten meer zijn, zullen we alle vruchtbomen zelf moeten bestuiven. Laten we daar maar vast aan wennen.
Verder in het nieuws
-
Gemeentelijke belastingen voor huiseigenaren stijgen hard in 2020
De onroerendezaakbelasting (ozb) gaat komend jaar met gemiddeld 4 procent omhoog. Dat is bijna twee keer zoveel als in 2019 en ver boven de verwachte inflatie door het Centraal Plan Bureau (CPB) van 1,3 procent. Ook de afvalstoffenheffing stijgt landelijk met 8 procent. -
eigen tuin eerst Deze boom wordt minder populair, maar past perfect in de professionele tuin
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week zet hij de berk in het zonnetje. -
Proeven met starterswoningen bij ouderen in huis óf in de tuin
Net als veel delen van Nederland kampt ook Ermelo (de Veluwe) met woningnood. Jongeren die een huis zoeken, kampen met een wachttijd van vijf jaar. Voor hen ging woningstichting UWOON aan de slag met het zogenoemde achtertuinplan. -
Woningcorporaties eisen reactie minister op bezwaar verhuurderheffing
Woningcorporaties zijn nog niet klaar met hun campagne tegen de verhuurderheffing. Ze vinden de belasting ingaan tegen het principe van sociale huur en eisen nu in een brief dat minister Stientje van Veldhoven met een reactie komt. -
Bouw- en woningsector balen van spoedwet stikstof, maar willen toch dat hij komt
De spoedwet stikstof moet snel worden aangenomen door de Tweede en Eerste Kamer, ondanks alle terechte bezwaren. Met die dubbele boodschap proberen bouworganisaties PvdA en GroenLinks over te halen, nu die politieke partijen tegen dreigen te stemmen.
-
PREMIUM
Dit betaal je in 2020 voor je energie
Alle goede bedoelingen ten spijt blijft de jaarlijkse afrekening van je energie een lange opsomming van begrippen, verbruikscijfers en tarieven. Waar betaal je nou precies voor? En waarom? -
Klusvrouw Met deze tips maak je een multifunctionele zolder
Hieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Deze week klimt ze naar de zolder. Hoe richt je die zo in dat hij ook echt wordt gebruikt? -
Gaat de energierekening nou omhoog of omlaag?
De energierekening is over een paar jaar een stuk hoger, zo waarschuwt Vereniging Eigen Huis. In 2020 gaat de prijs bij gemiddeld verbruik juist omlaag, weet prijsvergelijker Pricewise vandaag te melden. Het kabinet zegt dat er over de prijsontwikkeling nog weinig valt te zeggen. Hoe zit het?