Volledig scherm
Toiletbezoek kost veel water © Shutterstock

Dit ultragladde laagje voor toiletpotten kan miljarden liters water besparen

Vandaag is Wereld Toilet Dag en dus ziet een groep wetenschappers haar kans schoon om juist nu een wc-gerelateerde ontdekking wereldkundig te maken: een speciale coating voor in het toilet, waardoor ontlasting makkelijker wegspoelt. Zo zou nog maar een fractie nodig zijn van de liters water die een spoelbeurt normaal kost.

De onderzoekers van Penn State University in de Verenigde Staten hebben een ultraglibberig goedje ontwikkeld waardoor het wegspoelen van poep negentig procent minder water zal kosten. Het zou ook voorkomen dat bacteriën zich nestelen in de wc-pot en het vermindert nare luchtjes.

,,Ons team heeft een robuuste, bio-geïnspireerde, vloeibare, slib- en bacterie-afstotende coating ontwikkeld die een toilet praktisch zelfreinigend maakt”, licht Tak-Sing Wong toe aan Penn State News. Hij is universitair docent machinebouw aan de universiteit. De bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Nature Sustainability.

Gladder dan Teflon

Het spraylaagje, gladder dan Teflon, wordt wel aangetast door urine en zou na zo’n vijfhonderd spoelbeurten opnieuw moeten worden aangebracht. Maar de voordelen zijn groot, zeggen de onderzoekers, omdat er een grote waterbesparing kan plaatsvinden. Elke dag wordt er wereldwijd 141 miljard liter water verbruikt bij het doorspoelen van toiletten. Dat staat gelijk aan zes keer de totale waterconsumptie van heel Afrika per dag.

Ook zouden er gezondheidseffecten zijn. ,,Remsporen in het toilet zijn niet alleen onplezierig, maar kunnen ook voor gezondheidsproblemen zorgen. Met deze technologie kunnen we iedereen helpen”, zegt Wong. Vandaag, op 19 november, is het Wereld Toilet Dag, waarop door onder meer de Verenigde Naties aandacht wordt gevraagd voor het feit dat 2,4 miljard mensen niet beschikken over normale sanitaire voorzieningen. Jaarlijks sterven 800.000 jonge kinderen aan diarree.