Het is weer tijd om het huis te versieren voor kerst. Maar waar loop je zoal tegenaan?
Volledig scherm
Het is weer tijd om het huis te versieren voor kerst. Maar waar loop je zoal tegenaan? © Shutterstock

Ergernissen met kerst: houd de lichtjes uit de knoop en beestjes uit je boom

Schoonmaaktip van de weekHet huishouden hoeft helemaal niet vervelend te zijn. Zeker niet als je fijne trucjes kent. Daarom geeft schoonmaakgoeroe Marja Middeldorp iedere week een handige schoonmaaktip. Ze helpt graag met het voorkomen van echtscheidingen rond kerst. 

Wat voor kerstversiering Marja zelf heeft? ,,Een boom met kaarsjes. Ik weet niet beter of we gebruiken echte kaarsen voor in de boom, zo ben ik opgegroeid. Uiteraard goed uitkijken dat er geen brand ontstaat en alleen met kerst gaan pas alle kaarsjes aan. Verder niet te veel toeters en bellen. Zilveren kerstballen, dat was het dan. Heel mooi hoor!”

Ze weet wel dat met de versiering in huis ook een aantal ergernissen kan ontstaan. Geen paniek, Marja Middeldorp weet raad met opruim- en schoonmaaktrucjes. 

De verlichting

,,Als je een snoer met lampjes hebt, dan gaat dat altijd in de knoop zitten. Ik zei het al eerder: er ontstaan echtscheidingen rond kerst dankzij dit soort ergernissen. Voor je het weet belandt zo'n streng lichtjes in de vuilnisbak en zijn er nieuwe nodig. Zonde voor het milieu!"

Marja Middeldorp.
Volledig scherm
Marja Middeldorp. © ADN Beeldredactie

,,Het gaat natuurlijk allemaal om goed opbergen. Ik bereid me altijd voor en bewaar drie kokers van keukenrollen. Van het snoer kun je drie 8-vormige lusjes maken van ieder zo'n dertig centimeter. Die lussen stop ik in een koker. Dat is ongeveer een meter snoer per koker. De volgende drie lussen gaan in koker twee, enzovoort. Dan opbergen. Er kan echt geen duveltje bij komen die er nog knopen in legt. En volgend jaar eruit trekken en klaar!”

De naalden

,,Houd de boom vooral vochtig. Goed water geven en de stam een beetje besproeien kan ook helpen om de naalden vast te houden.

,,Maar wat ook slim is: pak een oud laken, knip er een kruis in zodat de voet of de emmer er doorheen past. Het laken blijft gedurende de tijd dat de boom in de woonkamer staat, er omheen gedrapeerd. Als de boom eenmaal het huis uit moet, kun je het laken naar boven trekken en bovenin vastknopen. Zo kun je de boom naar buiten brengen en daar weer uitpakken. Anders blijf je de naalden lange tijd overal in huis tegenkomen!”

De kat

Poezen die in bomen klimmen. Wat doe je er tegen? ,,Tja, de kat. Dat is ingewikkeld”, zegt Marja. ,,Iedereen kent z'n eigen kat het beste. Ik zou zeggen: geen muisjes of vogeltjes als kerstversiering in de boom!”

Beestjes in de boom

Geen kat in huis? Dan is de kans groot dat er nog andere beestjes in zitten. Tot wel 25.000 insecten, mijten en spinnen. Veel daarvan overleven het nog geen dag in huis, maar als je ze nou écht niet binnen wil hebben?

,,Nou, dan ga je naar het tuincentrum, waar ze allerlei middeltjes hebben tegen dat soort beestjes. Die zijn tegenwoordig ook milieuvriendelijk verkrijgbaar. Maar ik zou het toch maar alvast buiten erop spuiten. Laat wat kan wegwaaien lekker wegwaaien.”

Quote

Als je het gelijk nat maakt, kan alles weglopen in het raamkozijn. Dat wordt een klieder­boel

Nepsneeuw op de ramen

Marja Middeldorp: ,,Het lijkt zo enig om erop te spuiten: sneeuwpoppen, kerstmannetjes, een hertje. Na een paar weken ben je het zat en dan blijkt het geen sneeuw die door de zon verdwijnt.”

,,Begin met een droog keukendoekje waarmee je het ergste eraf haalt. Als je het gelijk nat maakt, kan alles weglopen in het raamkozijn. Dat wordt een kliederboel. Pak daarna een emmertje warm water met afwasmiddel en hak er een hele ui in, inclusief schil. Ramen wassen en alles is mooi ontvet. De traantjes zijn waarschijnlijk niet van de ui, maar van alle mooie voornemens voor het nieuwe jaar!”