Gemeente geeft vakantiegangers mobiel alarmsysteem tegen inbrekers
Veenendaal wil inbrekers een rotzomer bezorgen. Een gratis mobiel alarmsysteem voor inwoners die op vakantie gaan moet helpen het aantal woninginbraken drastisch te verminderen. De eerste ervaringen zijn positief.
Delen per e-mail
In meer dan vijftig huizen van vakantievierende inwoners komen alarmsystemen te hangen. Waar die tijdelijk te vinden zijn, houden de gemeente en het betrokken beveiligingsbedrijf bewust stil. Maar duidelijk is dat inwoners verspreid over de hele stad gebruikmaken van het aanbod.
Infrarood
We weten niet precies waarom juist in Veenendaal veel inbraken plaatsvinden
,,We kunnen alle alarmsystemen meermaals en dus in verschillende woningen inzetten tijdens de vakantieperiode’’, zegt directeur Eddy Diepenbroek van Schipper Security. Zijn bedrijf levert de systemen en leest deze ook uit.
Het gaat om infraroodsystemen. Als in een woning bij afwezigheid van de bewoners toch beweging wordt gedetecteerd, krijgt een beveiliger een telefonische melding. Die brengt een bezoek aan de woning. Indien nodig rukt ook de politie uit.
,,We hebben nog geen alarmmelding gemist’’, zegt Diepenbroek trots over de eerste ervaringen met het systeem in de afgelopen jaren.
Afgelopen twee jaar was de inzet volgens de gemeente dan ook een succes. Er zijn ook geen inbraken geweest in huizen met het alarmsysteem. Maar er zijn ook geen inbrekers op heterdaad betrapt.
‘Mogelijk is het de toegankelijke ligging’
Het mobiele alarm moet dan wel het gemiddelde aantal woninginbraken (60) in Veenendaal in juni, juli en augustus naar beneden zien te krijgen. Maar ook bewustwording is een doel. Volgens de gemeente heeft het alarmsysteem het veiligheidsgevoel van de bewoners vergroot.
De actie met de alarmsystemen is volgens Diepenbroek in geen enkele andere gemeente te vinden. ,,We weten dat in Veenendaal het aantal woninginbraken in de vakantieperiode stijgt’’, zo verklaart een gemeentewoordvoerder de keuze om het alarmsysteem beschikbaar te stellen.
,,We weten niet precies waarom juist in Veenendaal veel inbraken plaatsvinden. Mogelijk komt dat door de toegankelijke ligging, met A12 en A15 die via de Rijnbrug snelle toe- en uitvalswegen voor inbrekers bieden.’’
Veiligheidsplan
Eind vorig jaar werd met de gemeenten Renswoude, Rhenen, Wijk bij Duurstede, Utrechtse Heuvelrug en het Openbaar Ministerie en de politie een veiligheidsplan opgesteld. Vooral om woninginbraken tegen te gaan.
Daarbij benadrukt Veenendaal dat de verantwoordelijkheid voor een goede beveiliging van een woning bij inwoners zelf ligt. Zij moeten zorgen voor goede sloten, een tijdschakelaar op lampen en de buren laten weten als zij op vakantie gaan. Ook moeten ze hun afwezigheid niet rondbazuinen op sociale media.
Ook in de stad Utrecht is sprake van meer woninginbraken in de zomertijd. In het afgelopen jaar waren dat er tweehonderd in de drie zomermaanden. ,,Dat komt bijvoorbeeld doordat mensen deuren open laten staan, terwijl ze even boven zijn’’, zegt een gemeentewoordvoerder.
Verder in het nieuws
-
‘Ook luchtplanten hebben water en voedsel nodig’
Wat geef je iemand die in staat is zo’n beetje elke kamerplant om zeep te helpen? Een plant die leeft van de lucht, raadt expert Romke van de Kaa aan. -
'Nederland kwetsbaar voor nieuwe crash huizenmarkt’
Nederland is kwetsbaar voor een crash op de woningmarkt. Als dat gebeurt komt de economie tot stilstand. Dat concludeert kredietbeoordelaar Moody’s op basis van eigen onderzoek. De kenners keken naar meerdere scenario’s uiteenlopend van een halvering van de huizenprijzen tot een langdurige maar geleidelijke neergang. -
‘Wet zit lokale oplossingen voor woningnood in de weg’
Gemeenten en woningcorporaties moeten meer ruimte krijgen om huizen te bouwen voor middeninkomens. De huidige Woningwet blokkeert lokale oplossingen voor de woningnood. Dat zeggen vertegenwoordigers van gemeenten, huurders en woningcorporaties. -
100.000 sociale huurwoningen minder in vijf jaar: ‘De trend is zorgwekkend’
In rap tempo neemt het aantal sociale huurwoningen af. Sinds 2013 telt Nederland bijna 100.000 huizen in de gereguleerde sector minder. De wachtlijsten nemen daardoor toe en meer mensen vallen buiten de boot. ,,Dit is de uitkomst van decennia aan politiek beleid.’’ -
Vergeten klusje: zo verwijder je de resten van behanglijm
Als je opnieuw gaat behangen, moet je één belangrijk klusje niet overslaan: het verwijderen van behanglijmresten. Maar waarom is dit zo belangrijk en hoe doe je dat? Klusvrouw Hieke Grootendorst geeft tips.
-
Bouwvergunningen nieuwbouw lopen hard terug, maar er zijn lichtpuntjes
Het aantal afgegeven bouwvergunningen voor nieuwe huizen daalt hard. In de laatste drie kwartalen zijn 20 procent minder vergunningen verstrekt ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Toch is het niet overal doffe ellende: in sommige steden en regio’s is het aantal afgegeven bouwvergunningen toegenomen. -
Nieuwbouw sociale huurwoningen naar dieptepunt
In 2018 hebben woningcorporaties 13.000 sociale huurwoningen gebouwd, blijkt uit onderzoek van branchevereniging Aedes. En dat is minder dan de corporaties hadden gewild. Aedes spreekt zelfs van een dieptepunt. Een gebrek aan bouwlocaties en verhoogde belastingen zitten de nieuwbouw in de weg. -
tv Radar zoemt in op de ‘woningnoodramp’: wie hebben er het meest te lijden?
De woningnood in Nederland sleept voort en ook tv-rubrieken blikken terug op wat her en der al een 'rampjaar’ wordt genoemd. In de eerste aflevering van Radar Extra, de Woningnoodramp onderzocht presentatrice Antoinette Hertsenberg wat er mis gaat.