Deel van Merwedekanaalzone, waar stadswijk Merwede wordt gebouwd. Op de voorgrond het pas opgeleverde appartementengebouw De Generaal (donker gebouw.) Daarnaast wordt nog gebouwd op wat De Nieuwe Defensie heet.
Volledig scherm
PREMIUM
Deel van Merwedekanaalzone, waar stadswijk Merwede wordt gebouwd. Op de voorgrond het pas opgeleverde appartementengebouw De Generaal (donker gebouw.) Daarnaast wordt nog gebouwd op wat De Nieuwe Defensie heet. © Foto Ruud Voest

Hoe de strengere eisen aan nieuwe woningbouw ervoor zorgen dat er minder gebouwd wordt

Twee kantoorpanden in de Merwedekanaalzone zouden plaatsmaken voor zeker 125 betaalbare woningen, waar Utrecht zo’n behoefte aan heeft. Maar hoewel de plannen al ver uitgewerkt waren, blaast de ontwikkelaar het project toch af. Reden: Utrecht stelt nieuwe ‘onhaalbare’ eisen. Volgens ontwikkelaars is dit de voorbode van méér bouwplannen die niet van de grond komen.

  1. Huizen slopen voor groen om de stad gezond te houden? ‘Kan in Utrecht opnieuw gebeuren’
    PREMIUM

    Huizen slopen voor groen om de stad gezond te houden? ‘Kan in Utrecht opnieuw gebeuren’

    Is Utrecht minder gezond om in te wonen dan twee jaar geleden? De stad is gedaald op de maandag gepubliceerde ranglijst van gezonde steden. Op die lijst telt stedelijk groen zwaar mee. Utrecht scoort op dat gebied niet hoog. En wil er ook nog eens 60.000 huizen bij bouwen. Dus zijn harde keuzes nodig, zegt een deskundige: het kan zelfs betekenen dat opnieuw huizen gesloopt moeten worden om ruimte te maken voor groen.