Hoogste aantal nieuwbouwwoningen in tien jaar tijd, maar er lijkt een dip aan te komen
In 2022 zijn er ruim 74.000 nieuwbouwwoningen bijgekomen in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is het hoogste aantal sinds 2012.
Door die cijfers groeide de woningvoorraad door nieuwbouw met 0,9 procent. Daarmee telt ons land nu in totaal 8,1 miljoen woningen.
Amsterdam is koploper in de nieuwe cijfers: in de hoofdstad zijn er vorig jaar bijna 6800 woningen bijgekomen. Op provincieniveau werd er met 14.500 huizen met meest in Zuid-Holland gebouwd. Het gaat in de CBS-cijfers ook om huizen die zijn ontstaan door splitsingen van bestaande woningen en transformaties van kantoren.
Minder vergunningen
De cijfers zijn in lijn met het hogere aantal afgegeven vergunningen voor nieuwbouwwoningen in 2020 en 2021. Dat is een indicator voor de bouw in de nabije toekomst. Meestal gaan er dan nog twee jaar overheen voordat een project klaar is.
Hele projecten worden al afgeblazen omdat het voor ontwikkelaars niet meer rendabel wordt
Gaan we af op die vergunningen, dan lijkt het erop dat er de komende jaren minder nieuwbouwwoningen worden opgeleverd. Vorig jaar zijn bijna 13 procent minder bouwvergunningen afgegeven dan in 2021. Bouwers stellen vanwege de inflatie en de situatie in Oekraïne nieuwe projecten uit en wachten op zekerder tijden. ,,Hele projecten worden al afgeblazen omdat het voor ontwikkelaars niet meer rendabel wordt. We zien meer en meer dat het rendement zelfs negatief is”, zei Chris van Zandwijk van makelaarsvereniging NVM daar eerder deze maand over.
Productie moet omhoog
Ook de hoge prijzen voor grondstoffen en bouwmaterialen, stikstofregels en personeelstekorten in zowel de bouw als bij gemeenten spelen een rol. Om nog te zwijgen over een gebrek aan geschikte bouwlocaties en vertragingen door bezwaarprocedures van bijvoorbeeld omwonenden. Aan dat laatste gaat het kabinet iets doen, kondigde woonminister Hugo de Jonge onlangs aan.
De productie moet de komende jaren ook omhoog, wil De Jonge zijn doel om 900.000 woningen tot 2030 te bouwen behalen om het woningtekort op te lossen. Er moeten dan 100.000 huizen per jaar bij. Want als er jaarlijks 74.000 huizen bijkomen, dan stokt de teller op een kleine 600.000 nieuwe huizen. Eerder maakten belangen- en brancheverenigingen zich al zorgen over de haalbaarheid van dat getal.
Uit ramingen van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) wordt het op korte termijn niet beter. Bouwbedrijven leveren dit en volgend jaar bijna een tiende minder woningen op dan vorig jaar, verwacht het EIB. Volgens dit instituut krimpt de huizenbouw in 2024 met nog eens twee procent.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: dit is de beste afzuigkap met luchtafvoer
Wat is de beste wandschouw afzuigkap met luchtafvoer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten. -
Huizenmarkt stort verder in, volgens ABN: ‘Prijzen dalen sneller dan verwacht’
De dip op de woningmarkt wordt een diep dal. ABN Amro stelt de verwachting voor dit jaar fors naar beneden bij. Dit jaar verliezen koophuizen 6 procent van hun waarde en volgend jaar nog eens 4 procent. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Waarom je nu moet beginnen met het zaaien van deze plant: ‘Je zult versteld staan’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week: artisjokken. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.
-
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen? -
-
-
PREMIUM
Door deze veelgemaakte fouten slijt je auto bovenmatig snel
Tijdens de autorijlessen wordt ons vooral geleerd hoe je schadevrij door het verkeer komt, maar niet of nauwelijks hoe je moet rijden om slijtage aan je auto te voorkomen. Als je deze slechte gewoontes afleert, gaat je auto langer mee. -
PREMIUM8 vragen
Even wachten met huis kopen nu de prijzen dalen, of juist niet?
De huizenprijzen dalen hard, wat te doen als je wilt kopen of verkopen? Wachten of niet? Acht vragen en antwoorden.