Volledig scherm
Veel nieuwe huizen zijn appartementen en daardoor een stuk kleiner dan bestaande woningen. De prijs per vierkante meter gaat voor huurwoningen omhoog. © Shutterstock

Huur vrije sector stevig omhoog, nieuwe woningen worden kleiner

Huurders van een woning in de vrije sector betalen in de eerste helft van dit jaar gemiddeld 11,58 euro per vierkante meter. Dat is een stijging van 5,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. 

Dat blijkt uit een rapportage van de Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL) in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM). De gemiddelde huurprijs ligt op 1.088 euro, 46 euro (4,4 procent) hoger dan een jaar eerder. Per jaar zijn huurders gemiddeld 550 euro meer kwijt.

Volledig scherm
Het verschil tussen de eerste helft van 2018 en de eerste helft van 2019. © Bron: NVM

Het verschil tussen de 5,4 procent en 4,4 procent is simpel te verklaren: ,,Er wordt kleiner gebouwd, zegt Ger Jaarsma, voorzitter van de NVM. ,,Die woningen gaan nu nog als warme broodjes over de toonbank, maar de vraag is voor hoelang. Het aanbod is te eenzijdig en volgens mij ook te duur voor wat je ervoor krijgt.” Daarmee doelt Jaarsma op een flink tekort aan eengezinswoningen. Ook economen wijzen erop dat er in verhouding te veel appartementen worden gebouwd.

Stijging vlakt af

De prijsstijging in de vrije sector is stevig boven inflatieniveau, maar vlakt wel iets af ten opzichte van de jaren daarvoor. Verhuurders mogen zelf weten hoe ze hun prijs verhogen als daar geen afspraken over zijn gemaakt in het huurcontract, in tegenstelling tot huurders van een sociale huurwoning (onder de 720 euro), die wettelijk worden beschermd.

Regionale verschillen blijven groot. Zo lag de gemiddelde vierkante meter transactieprijs in Friesland op 8,50 euro, terwijl die in Noord-Holland is gestegen tot boven de 16 euro, met name door de invloed van Amsterdam.