'Ik heb wat bedenkingen bij de moestuintjes van Albert Heijn’
Eigen tuin eerstSnoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week over de moestuintjes die supermarktketen Albert Heijn aan de kassa meegeeft.
Het is weer zover: bij Albert Heijn krijg je moestuintjes cadeau. Dat wil zeggen: als je voor 15 euro aan boodschappen doet. Daar krijg je dan ook duo-moestuintjes voor. Ik kreeg twee turfpotjes, met zaden van spitskool en dille.
Waarom dat ‘duo’? Omdat koolplanten, of dat nu om spitskool gaat of om boerenkool, nogal eens worden opgevreten door rupsen van koolwitjes of kooluilen ‑ zeg maar de buxusmotten van de moestuin. Dille trekt sluipwespen aan. Die leggen hun eitjes in de rupsen, waarna die van binnenuit worden opgegeten door de larven van de sluipwesp.
De rups wordt geen pop en ook geen vlinder, maar voer voor een nieuwe generatie sluipwespen. Dit alles is heel instructief voor kinderen, voor wie de moestuintjes bedoeld zijn.
Geen tuin? Vette pech!
Ik heb een paar bedenkingen. Om te beginnen zijn spitskool en dille planten die je niet op je balkonnetje kwijt kunt. Je hebt er een tuin voor nodig. Geen tuin? Vette pech. Ten tweede zijn dille en spitskool niet de gemakkelijkst te telen gewassen.
Zolang de plantjes op de vensterbank staan is er geen vuiltje aan de lucht, maar daarna volgt de harde buitenwereld. Met dille zal het misschien wel lukken, hoewel je die altijd beter ter plaatse kunt zaaien dan in een potje, maar spitskool is een lastpak. Tuinier je op klei, dan zal het wel gaan, maar heb je veen- of zandgrond, dan hangt de teleurstelling zwaar boven het gewas.
Kool houdt van kalkhoudende grond. Op zure grond krijgen koolplanten last van een schimmelziekte die heel beeldend knolvoet heet: de planten ontwikkelen een ondergronds gezwel in plaats van een gezond wortelgestel en leiden de rest van hun leven een kwijnend bestaan.
Een laatste kanttekening: bij die moestuintjes van AH hoort een plastic bak waarin de turfpotjes passen. Als we over een week of zes een lawine van plastic trays in ons huisvuil vinden, weten we dat de teelt mislukt is.
Natuurlijk is het gemakkelijk om cynisch te zijn over een initiatief dat beoogt onze kinderen inzicht in de natuur te geven. Maar zelfs al lukt het je om een paar spitskolen in het gezelschap van bloeiende dille groot te krijgen, dan nog is het project maar net begonnen. Nu heb je een koolwitje of een kooluil - een op kool parasiterende nachtvlinder - nodig om eieren op de spitskool te leggen. Dat zijn geen zeldzame insecten, dus wie weet.
Daarna volgt een periode waarin een schier bovenmenselijke zelfbeheersing vereist is: lijdzaam moet je toezien hoe de rupsen de spitskool opeten, in de hoop dat er een sluipwesp arriveert voordat de hele kool op is. Natuurlijk zou het handiger zijn om die rupsen met de hand weg te vangen, maar ja, dan had je die dille voor niks gezaaid. Misschien een idee voor een volgende actie: triomoestuintjes. Spitskool, dille en een potje sluipwespen.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vraag 't vtwonen
De parasol is deze zomer niet alleen een supersnelle schaduwmaker, maar ook een sfeermaker
Goede bescherming tegen de zon is essentieel. En een fijne, sfeervolle schaduwplek creëer je gemakkelijk met een parasol. Die zijn geen noodzakelijk kwaad meer, maar een sfeervolle toevoeging aan iedere buitenruimte, verkrijgbaar in de meest uiteenlopende kleuren en vormen, vertelt Anne-Flore Muller van vtwonen. -
Enorme belangstelling om huis te huren waar Johan Cruijff in opgroeide: ‘Het is krankzinnig’
Er is veel belangstelling voor de woning in Betondorp waar Johan Cruijff in opgroeide. Het huis staat sinds kort te huur. Volgens woningcorporatie Ymere hebben zich tot donderdagochtend al bijna twaalfhonderd mensen aangemeld. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing. -
eigen tuin eerst
Geen zin in de buxusmot? Er zijn genoeg alternatieven voor de plant
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.
-
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
Deze invloed heeft het energielabel op de waarde van je huis
Steeds meer huiseigenaren zijn bezig met het verduurzamen van hun woning. En dat is ook niet gek, gezien de stijgende energieprijzen en klimaatproblemen. Hierdoor krijgen steeds meer huizen een hoger energielabel. Hoeveel invloed heeft dat op de waarde van een woning? -
eigen tuin eerst
‘We zijn gewend aan tuinverlichting, maar mogen buren ook van de sterrenhemel genieten?’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week over mollenverdrijvers en andere tuintechnologie.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer