Volledig scherm
PREMIUM
Prefabbouw kan een oplossing zijn voor de stikstofproblematiek en oplopende bouwkosten. © Pix4Profs/Peter Braakmann

Is dit de oplossing voor de problematiek in de bouw?

Hoe moet het nu verder met de woningmarkt? De bouwkosten rijzen de pan uit. En door de stikstofproblematiek liggen veel projecten zelfs compleet stil. Wat nu? Bouwen in de fabriek. ,,Ik verwacht dat in de toekomst een hele wijk op die manier gebouwd wordt.”

Niet alleen dakkapellen rollen van de lopende band, zelfs complete huizen worden tegenwoordig in de fabriek gemaakt. Dat lost veel problemen op, want je hebt minder mensen nodig, de bouwkosten zijn lager en de stikstofuitstoot zou lager zijn.

We kunnen tegenwoordig niet meer om prefabwoningen heen. Daar waar het enkele jaren geleden om de bouw van enkele huizen ging, worden nu duizenden woningen in de fabriek gemaakt. Volgens Marjet Rutten, expert op het gebied van innovatie in de bouw, hebben de twintig grootste leveranciers 6.850 prefabwoningen in 2018 gebouwd. Voor 2019 verwacht ze dat het aantal uitkomt op 11.504 huizen.

Woningen die op de traditionele manier gebouwd worden, zijn op dit moment zestien procent duurder dan in 2018. Piet Adema, voorzitter van brancheorganisatie NVB Bouw, verwacht dat de prijzen nog verder stijgen. Vooral vanwege de schaarste aan personeel. ,,Mensen moeten worden ingehuurd en dat is duurder dan het inzetten van eigen personeel. Je ziet een industrialisatie van het bouwproces ontstaan. Onderdelen of complete huizen worden vooraf pasklaar gemaakt in de fabriek.”