Is het einde van de volkswijk in zicht? ‘Ik ga echt niet weg hier’

videoIn de grote steden proberen gemeenten te zorgen voor wat ze noemen ‘gemengde wijken’. Als er te veel sociale woningbouw in een buurt geconcentreerd zit, worden de huurwoningen verkocht of gesloopt om op die plek duurdere koophuizen te bouwen. Het verzet daar tegen is logisch, zegt hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer in ‘De Ochtend Show to go’.

De anarchistische website Autonomen Den Haag heeft afgelopen week op verschillende plekken muren beklad. ‘Nadat bijna elk aspect van ons leven verworden is tot de slavernij van het kapitalisme valt nu ook de stad ten prooi aan winstbeluste geldwolven van projectontwikkelaars, makelaars, politici en andere uitbuiters’, schrijven de bekladders op Facebook.

Het ging om een protest tegen gentrificatie, een proces waarbij een buurt hipper en dus duurder wordt gemaakt. Er waren teksten te lezen als ‘Yuppies out’, ‘strijd tegen gentrificatie’ en ‘niet wijken voor de rijken’.

Tweebosbuurt

Volledig scherm
Bewoners uit de Tweebosbuurt in Rotterdam zijn strijdvaardig. Edwin Dobber is als geboren en getogen Rotterdammer niet van plan de stad te verlaten. © Ochtend Show to go

Dat sentiment speelt in meer wijken in Nederland. De Tweebosbuurt in Rotterdam bijvoorbeeld. Daar moeten ongeveer 600 huizen van corporatie Vestia worden gesloopt voor de bouw van 370 nieuwe huizen. De bewoners krijgen 6.000 euro om te verhuizen naar een andere gemeente en krijgen daar voorrang op sociale huurwoningen. ,,Maar ik ga echt niet weg hier”, zegt bewoner Edwin Dobber in De Ochtend Show. ,,Ik ben hier geboren en getogen. Vestia kan de pestpleuris krijgen.”

Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer kan de emotie wel begrijpen. ,,Er zijn een paar goede redenen om woningen te vervangen. Bijvoorbeeld als ze zo slecht zijn dat mensen er ziek van worden. Dat gebeurde in de jaren ‘80 geregeld. Ook leefbaarheidsproblemen aanpakken is een goede reden. Maar hier is iets anders aan de hand: men wil die stad upgraden, men wil hogere inkomens in die stad. Dan is het voor de mensen die er wonen wel een hard gelag.”

Is de stad dan alleen nog maar voor de elite? ,,In Rotterdam dreigt dat wel te gebeuren", aldus Boelhouwer. ,,Er worden 15.000 woningen sociale huurwoningen verkocht. De gemeente zegt min of meer: ga maar in andere gemeenten wonen. Er zijn al enorme wachtlijsten voor huurwoningen en die nemen hierdoor alleen maar toe.”