Johan (72): ‘Ik stook het nooit boven de 18 graden in huis, zo ben ik opgevoed’
energierekeningHoeveel geld besteed je aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Johan de Boer (72) uit Hegelsom.
Delen per e-mail
Hoe woont u?
,,Ik heb een huurwoning waar alles gelijkvloers is. Althans, er is wel een boven, maar daar kom ik nooit. Er is daar een logeerkamer. De deuren zijn dicht en de verwarming staat daar uit. De woonoppervlakte beneden is 90 vierkante meter. Voordat ik er kwam wonen, is het huis rond 2016 volledig opnieuw geïsoleerd door de wooncorporatie en zijn er acht zonnepanelen op het dak gelegd.
Het is een eengezinswoning, maar in de praktijk is het meer een 55+-woning. Er zijn in mijn huis bijvoorbeeld ook voorzieningen waar ik gelukkig nog geen gebruik van hoef te maken, zoals een invalidetoilet en een luchtverversingssysteem. Door dat systeem hoef ik mijn ramen en deuren niet open te zetten. Op mijn laptop kan ik bovendien alle statistieken zien: bijvoorbeeld hoeveel zuurstof en fijnstof er in mijn huis aanwezig is. Ik woon alleen.”
Wat staat er op uw jaarrekening?
,,Het eerste zinnetje op mijn jaarafrekening deed mij goed: ‘u krijgt geld terug’. Ik heb 564,60 euro teruggekregen. Dat is inclusief een overstapbonus van 200 euro. Dat komt doordat mijn energiemaatschappij had berekend dat ik maandelijks 13 euro zou moeten betalen, maar ik er zelf 20 euro van had laten maken. Voor de zekerheid. Dankzij de opbrengsten van de teruglevering van mijn zonnepanelen (1554 kWh) waren mijn nettokosten over het hele jaar 11,40 euro. Mijn verbruik was 1026 kWh aan stroom (580 dal en 446 normaal) en 196 kuub gas.”
Als ik soms bij iemand anders kom, krijg ik gewoon een klap in mijn gezicht. 20, 21 graden vind ik veel te warm
Bent u zuinig met energie?
,,Ik moet eerlijk zeggen dat ik er een hobby van heb gemaakt. Ik stook het nooit boven de 18 graden in huis. Zo ben ik opgevoed. Mijn ouders deden dat al niet. Ik trek liever een trui aan. Als ik soms bij iemand anders kom, krijg ik gewoon een klap in mijn gezicht. 20, 21 graden vind ik veel te warm. Mijn koelkast en vrieskast zijn zuinige apparaten. Mijn televisie, zo’n platte, is wel iets ouder en staat de hele dag aan. Ook al is er niets op. Ik weet niet waarom mijn verbruik in de daluren hoger is dan in de normale uren. Zondag is wel mijn standaard wasdag. Dat is een gewoonte, niet omdat het goedkoper is. Daar kom ik eigenlijk nu ik dit vertel pas achter.”
Woont u prettig?
,,Heerlijk, ik woon fantastisch. Ik heb 32 jaar in Spanje gewoond en gewerkt. Na mijn pensioen ben ik terug naar Nederland gegaan. Ik vond het daar veel te heet worden. Op mijn leeftijd kun je dat niet meer aan. Ik kom oorspronkelijk uit Noord-Holland, maar ik ben helemaal geïntegreerd hier in Limburg. Hegelsom is een leuk dorpje met lieve mensen. Als ik me gedraag, word ik er niet uitgegooid!
Verantwoording
Omdat de heer De Boer in een huurhuis is komen wonen waar al zonnepanelen op lagen, heeft hij niet direct betaald voor de panelen. Wooncorporatie Wonen Limburg laat weten dat ze in verband met de privacy niet op deze bewoner specifiek kan ingaan, maar dat de huurprijs is gebaseerd op woningwaarderingspunten. Hoe hoger het energielabel, hoe hoger de huur. Indirect betaalt Johan de Boer dus wel voor zijn zonnepanelen. De heer De Boer betaalt maandelijks 612 euro aan huur.
Deze aflevering van Energierekening is beoordeeld door energieprestatieadviseur en makelaar Fabian Grotenhuis uit Dieren.
Bekijk hieronder onze video's op het gebied van wonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Altijd al in een knus en comfortabel ‘Fins huis’ willen wonen? Deze staat te koop!
Woningen die helemaal van hout zijn gebouwd, zijn in opkomst. Dat was wel anders toen Teunie en Ronald Urlus in 1988 aan de Padmosweg in Wilnis een Finnhouse kochten. -
PREMIUM
Vrouw wil verhuizen nadat rouwcentrum zich onder haar woning vestigt: ‘Ik word er akelig van’
Het rouwcentrum dat deze maand opende in het centrum van het Brabantse Steenbergen stuit op grote weerstand. De veelal oudere buren zitten er niet op te wachten om dagelijks met de dood geconfronteerd te worden. De bovenbuurvrouw wil zelfs verhuizen. ,,Ik woon boven de lijken.” -
PREMIUMmijn tuin
Dankzij deze plantjes krijgt onkruid geen kans
Deze week gingen we langs bij IJsbrand en Pia Feeke voor de rubriek Mijn Tuin. Zij hebben een tuin die volgens de permacultuur is ontworpen. Dat betekent dat de tuin zo vol staat, onder meer met bodembedekkers, dat onkruid geen kans krijgt. ,,Aan de andere kant: wat is onkruid?” -
hip huis
De bartafel wint terrein op het tuinterras
Zou je graag je interieur een nieuwe uitstraling willen geven? Dan kun je wel wat inspiratie gebruiken. In de serie ‘Hip Huis’ daarom elke week de laatste woontrends. Deze week: de bartafel, binnen én buiten. -
PREMIUM
Wonen in een kerk? Wim (40) gaat het doen: ‘Jammer dat de klokken niet meer kunnen luiden’
Wim Pekaars (40) ogen beginnen te glinsteren als hij zijn nieuwe keuken ziet onder de enorme glas-in-lood-ramen van zijn nieuwe huis. Nog vier weken en dan krijgt hij de sleutel van het huis in de voormalige Ontmoetingskerk in de Amersfoortse wijk Dorrestein. Ook de drie andere woningen in het pand worden eind april opgeleverd.
-
energierekening
Uwe (76): ‘Ik kan slapend rijk worden met die zonnepanelen’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Uwe Smit (76) uit Julianadorp. -
PREMIUMBinnen&Buiten
Willemien en Guido verkopen modern herenhuis omringd door historische stad: ‘Karakteristiek Haags hofje’
Willemien Braber en Guido Kreijkamp verkopen hun herenhuis in de Vondelstraat in Den Haag. ,,Hier hadden we prima oud kunnen worden, maar deze nieuwe kans konden we niet laten lopen.” Wij gingen bij hen langs voor de rubriek Binnen&Buiten. -
PREMIUM
Onkruid, hoe kom je er van af? Eet het op! (En Suze heeft nog meer tips)
Last van onkruid in de tuin en wil je geen gif spuiten om het weg te krijgen? Dan biedt Suze Peters uit Moordrecht een oplossing. In een praktische online basiscursus onkruid helpt ze tuineigenaren omgaan met onkruid. Een cursus over wat wél weg moet en wat gerust mag blijven staan. En welk onkruid je zelfs kunt eten.