Krijgen we straks ook wachtlijsten in de vrije sector? ‘Beperken van verhuizingen is onwenselijk’
Mensen in een sociale huurwoning verhuizen veel minder vaak dan huurders in de vrije sector. Ga je de vrije sector meer reguleren, dan houdt dat verhuizingen tegen en dat is slecht voor de woningmarkt en zelfs voor de economie.
Dat concludeert De Nederlandse Bank (DNB) na onderzoek. Daaruit blijkt dat huiseigenaren het minst verhuizen. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met overdrachtsbelasting en kosten voor de notaris en de makelaar, terwijl een huurder een huurcontract doorgaans eenvoudig op kan zeggen. Huurders in de sociale sector verhuizen 1,4 keer vaker dan kopers. Huurders in de vrije sector verhuizen 2,5 keer zo vaak als kopers.
Het verschil tussen sociale huur en vrije sector zou volgens DNB mogelijk kunnen liggen aan hoge wachtlijsten en hogere huurprijzen bij verhuizing voor eerstgenoemde huurvariant.
Voorstel om middenhuur in vrije sector vanaf 2024 te reguleren
Die wachtlijsten kunnen ook voor de vrije sector gaan gelden, waarschuwt DNB. Het kabinet is van plan om vanaf 2024 de middenhuur in de vrije sector te gaan reguleren. Zo moet er een puntensysteem komen voor woningen boven de duizend euro, met een maximum van 187 punten. Oppervlakte en energielabel spelen daar een belangrijke rol in. Door die regulering verwacht het kabinet dat op termijn ruim 90 procent van de huurwoningen onder de duizend euro gaat worden verhuurd. Niet ondenkbaar dat er wachtlijsten ontstaan, dus.
Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat een toename in regulering de verhuismobiliteit verder beperkt
Naast wachtlijsten kan deze regulering ook scheefhuurdersproblemen in de hand werken, aldus DNB. Die kunnen ontstaan wanneer mensen veel verdienen en niet verhuizen. Als je veel verdient en naar verhouding voor een prikkie huurt, kan blijven zitten immers aantrekkelijk zijn. ‘Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat een toename in regulering de verhuismobiliteit verder beperkt’, aldus DNB.
‘Beperken is onwenselijk’
En dat is zelfs slecht voor de economie, schetst de centrale bank van Nederland. Het is volgens DNB van belang dat werkenden geneigd zijn om te verhuizen van regio's met minder werkgelegenheid naar regio's met betere baankansen. Hoe hoger die verhuismobiliteit, hoe lager de werkloosheid en hoe hoger de arbeidsproductiviteit. Die voordelen gelden vooral voor het vrije huursegment. Een lage verhuismobiliteit verlengt ook het woon-werkverkeer.
DNB benadrukt dat het nog niet zeker is hoe de huurprijsregulering er precies uit komt te zien. ‘Hoge verhuismobiliteit is geen doel op zich, maar het beperken ervan is onwenselijk.’
Kritiek op het plan
Vrijdag komt woonminister Hugo de Jonge met een concreet voorstel. Er is kritiek op zijn plan. Zo lijken verhuurders er alles aan te doen om boven het maximumaantal punten te komen, waarna zij vrij zijn om een hoge huur te blijven ontvangen, bleek zondagavond uit een reportage van Nieuwsuur.
De Woonbond pleit daarom voor een maximum van 250 punten in dat nieuwe systeem. Ook is er de vrees dat projectontwikkelaars straks niet uit kunnen met nieuwbouwprojecten omdat deze niet meer rendabel zijn. De bouwkosten zijn de afgelopen tijd flink gestegen.
Onlangs bleek uit onderzoek van vastgoedadviseur CBRE bovendien dat het reguleren van de huurprijzen niet gaat leiden tot beter betaalbare huurwoningen. In de praktijk zal het vooral leiden tot minder betaalbare huurwoningen in de bestaande voorraad. Ook CBRE noemt die mindere investeringsbereidheid van beleggers voor nieuwbouw, wachtlijsten en fors stijgende huren in het nieuwe vrije huursegment.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM1
Lenie (92) moet huis waar ze geboren is verlaten van de gemeente: ‘Alleen Aboutaleb kan dit terugdraaien’
De 92-jarige Rotterdamse Lenie Boekhout is ten einde raad. Ze moet het landhuis, een historische boerderij waar ze geboren is, verlaten van de gemeente. Die is sinds eind jaren 80 eigenaar van de woning op de ‘s-Gravenweg in Kralingen. Boekhout wil helemaal niet weg. Ze wil er blijven wonen tot haar dood. ,,Alleen Aboutaleb kan dit nog terugdraaien.” -
PREMIUM5
Olivier verduurzaamde zijn jaren 30-woning en kreeg flink geld terug: ‘Dit weten veel mensen niet’
Olivier van der Kuil wijst. Hij geeft een voorbeeld: die muur had de dikte van een steen en is nu aangenaam geïsoleerd. ,,We woonden in een huisje uit 1932. Oud, karakteristiek en klein. Nu wonen we bij wijze spreken in een landhuis én staat de energierekening vrijwel op nul.” -
Verdwijnt het daltarief door het prijsplafond? ‘Heeft z'n beste tijd gehad’
Sinds 1 januari geldt het prijsplafond voor energie in Nederland. Je betaalt voor stroom en gas tot een bepaald verbruik een maximaal tarief. Maar hoe zit dat eigenlijk met het daltarief van stroom? -
PREMIUM1
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
-
-
PREMIUM
Eigenaren isoleren massaal ‘illegaal’ hun woning, en dat is een ernstige bedreiging voor vleermuis
Met aantrekkelijke subsidies gaan steeds meer mensen overstag: je woning isoleren levert in korte tijd veel comfort op, bespaart energie en is ook nog eens duurzaam. Maar wie zijn huis vlug onder handen laat nemen, weet vaak niet dat het verboden is. ,,Vleermuizen komen er ook door in de problemen.” -
PREMIUM
Zes redenen waarom de huizenbouw nu stilvalt: ‘Het is haast de perfecte storm’
Het is of de duvel ermee speelt. Zitten we met z’n allen in de heftigste woningnood sinds zeker veertig jaar, dreigt ook de huizenbouw nog eens stil te vallen. Zes pijnlijke plagen op een rijtje.