Last van piepende rookmelders? Maak ze af en toe goed schoon
schoonmaaktip van de weekHet huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Vandaag: rookmelders en brandblussers.
Misschien niet een alledaagse huishoudklus, maar Marja wil er toch graag het een en ander over kwijt. ,,Een paar weken geleden heb ik mijn brandmelder vakkundig weten te slopen omdat hij bij het minste of geringste begon te piepen. Daarna werd ik erop geattendeerd dat ik hem ook af toe moet schoonmaken. Eerlijk gezegd had ik daar zelf nog niet eens aan gedacht.”
Overigens heeft de schoonmaakgoeroe, bekend van het tv-programma Hoe schoon is jouw huis, alweer nieuwe rookmelders aangeschaft. ,,Ik vind het wel belangrijk dat ik er een heb, ja, natuurlijk!”
Plaats de brandmelder niet:
- bij een ventilator of ventilatieopening
- boven de verwarming
- op tochtige plekken
- in de stoom/damp van een kooktoestel of vaatwasser. Lukt dit niet, plaats dan een thermische melder
- in de badkamer. Staat er in de badkamer apparatuur die brand kan veroorzaken (bijvoorbeeld een wasdroger), plaats dan een rookmelder in de gang of overloop aan het plafond op 50 cm afstand van de badkamerdeur en op 50 cm afstand van omliggende muren.
Voor meer tips over rookmelders, ga naar de website van de brandweer.
Afnemen met vochtige doek
,,Je zou misschien zeggen ‘wat moet je er mee’, maar het is toch wel zo goed om hem één keer per maand schoon te maken met een vochtige doek. Dat wil zeggen: even aan de buitenkant afnemen. Gebruik geen schoonmaakmiddelen, want die kunnen de gevoelige onderdelen van de rookmelder beschadigen.”
Twee keer per jaar pak je wat groter uit. ,,Dan maak je hem open en maak je hem schoon met de stofzuiger. Neem het opzetstuk met de borstel, die je als het goed is ook voor de lampenkappen gebruikt. In de binnenkant van rookmelders gaan stof en kleine vliegen zitten. Mogelijk is dat de reden dat hij bij mij al ging piepen als ik een eitje bakte. Stel dat hij vals alarm geeft als je al in bed ligt, nou daar wordt niemand blij van.”
De brandblusser controleren
,,Nu je toch bezig bent je huis wat brandveiliger te maken, moet je ook even naar de brandblusser kijken. In cafés en restaurants worden de brandblussers onderhouden door professionals. Meestal doen die er een sticker op als hij is gecontroleerd. Privé is er geen onderhoudsplicht, maar het is wel zo fijn dat je hem kunt gebruiken als je hem nodig hebt. Bijvoorbeeld als de vlam in de pan is geslagen. Je weet toch dat je dat nooit met water moet blussen, hè!”
Met een beetje geluk heeft de brandblusser een manometer, waarmee de druk wordt weergegeven. ,,Als de naald van de meter in het groen staat, dan is het goed. Er is dan genoeg druk om hem leeg te spuiten. Als dat niet zo is, moet je hem na laten kijken of vervangen. Niet zomaar weggooien, maar afvoeren als klein chemisch afval. Dan kan hij worden gerecycled. Ga naar het lokale milieupark", raadt Marja aan. ,,Wist je trouwens dat je in sommige Europese landen ook een brandblusser in de auto moet hebben? Misschien wel even goed om erbij te vermelden, want veel mensen zullen het niet weten.”
Ook dit soort klussen horen bij het huishouden, benadrukt Marja. ,,Net als het schoonhouden van de afzuigers in de wc en de badkamer. Dat kun je gerust iedere maand doen. Je zal verbaasd zijn wat een vuil daar in zit. Zeker in de wc. Ga dus niet met allerlei deo's en luchtverfrissers werken. Dat camoufleert alleen maar. Afzuigsystemen schoonhouden is fris, gezond én veilig. In heel wat huizen waar ik heb schoongemaakt ontstonden onveilige situaties. Door schade en schande ben ik wijzer geworden.”
Bekijk hieronder nog meer schoonmaaktips van Marja Middeldorp:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Schoonmaaktip van de week
De bank en stoelen schoonmaken in drie stappen: ‘Gebruik shampoo’
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Vandaag: het zitmeubilair een beurt geven. -
WOZ-waarde dit jaar gemiddeld 17 procent hoger
De WOZ-waarde van woningen is fors gestegen, terwijl de huizenprijzen de afgelopen maanden juist daalden. Gemiddeld is de woningwaarde die gemeenten aanhouden voor belastingen met 17 procent gestegen op jaarbasis. Dat heeft de Waarderingskamer becijferd. -
PREMIUM1
Plast je kat in huis? Zo los je dat op: ‘Veel mensen vinden het niet mooi, maar het lost veel op’
Kattenpis op je vers gewassen lakens: geen pretje. Het plakt, het stinkt en je krijgt de geur er moeilijk uit. Maar hoe komt het dat katten soms op bed plassen? En hoe los je dat het beste op? Anneleen Bru, die onder meer de boekenreeks I Love Happy Cats schreef, helpt je op weg. -
Schoonmaaktip van de Week
Kunnen de gordijnen gewoon in de wasmachine?
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Vandaag: de gordijnen wassen.
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
-
-
PREMIUM
Sandra (43) verhuurde huis aan ‘betrokken man’, maar hij sloopte alles én maakte er grote wietplantage van
Beschimmelde kozijnen. Een muur volledig eruit gesloopt. De televisies verkocht, al het nieuwe meubilair onherkenbaar. Sandra Houdijk (43) verhuurde haar huis, maar nu kan ze niet anders dan spijt hebben van die beslissing. De politie trof er vorige week honderden wietplanten in een volledig verwoeste woning aan. ,,Hoe kan dit verdomme mogelijk zijn?’’ -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer