Joke Prins zit in een rolstoel, is gebonden aan huis. Ze was een verwoed puzzelaar, had er bijna honderd op zolder liggen. Die heeft ze bijna allemaal weggegeven, vlak voor corona. Gelukkig heeft ze er nog een paar. Ze puzzelt weer.
Volledig scherm
Joke Prins zit in een rolstoel, is gebonden aan huis. Ze was een verwoed puzzelaar, had er bijna honderd op zolder liggen. Die heeft ze bijna allemaal weggegeven, vlak voor corona. Gelukkig heeft ze er nog een paar. Ze puzzelt weer. © Annina Romita

Legpuzzels door het dak door corona: ‘Mensen zoeken iets om te doen’

Wat doe je als je vanwege het coronavirus gedwongen thuis moet blijven en je genoeg hebt van het kijken naar een schermpje? Nou, puzzelen. Volgens de Hengelose Joke Prins de beste manier om even niet aan corona te denken. 

Toen Joke Prins door een medische misser gehandicapt raakte, kon ze de eerste jaren eigenlijk niks. Ze zocht ze naar een manier om de tijd te verdrijven. Het werd puzzelen.  Dat was jaren geleden, in de loop van de jaren bouwde ze een grote collectie legpuzzels op.

Alle puzzels kwijt

,,Op een gegeven moment heb je ze vijf, zes keer gedaan en kun je ze bij wijze van spreken blind leggen”, legt Prins uit waarom ze besloot ze weg te doen. Ze zette haar collectie van bijna negentig puzzels via een oproepje op de digitale weggeefhoek en binnen de kortste keren was ze alle puzzels kwijt. Op vijf na.

De puzzels van Joke Prins. Ze gaf ze weg aan mensen in Hengelo, vlak voor de corona-uitbraak.
Volledig scherm
De puzzels van Joke Prins. Ze gaf ze weg aan mensen in Hengelo, vlak voor de corona-uitbraak. © Joke Prins

Die vijf liggen inmiddels beneden in de huiskamer. ,,Ik ga maar weer puzzelen. Na hele dagen spelletjes spelen op de laptop spelen ben ik dat ook wel een keer zat. Door te puzzelen, maak je je hoofd leeg. Gewoon dom bezig zijn, muziekje aan, kopje koffie erbij, even nergens aan denken. Anders word je gek.”

Ze is niet de enige die de smaak van het puzzelen te pakken heeft, merken ze ook bij spellenspeciaalzaak De Dondersteen in Hengelo. Medewerkster Mirjam Orsel is net bezig wat bestellingen klaar te maken. ,,Het is echt drukker, mensen zoeken iets om te doen.”

Quote

Ik heb liever dat corona vandaag dan morgen verdwijnt

Mirjam Orsel, Spelspeciaalzaak De Dondersteen

De legpuzzels van Jan van Haasteren zijn even op, wat duidt op grote belangstelling voor deze karakteristieke puzzels, vol met details en veel humor. Ze zijn heel populair. ,,Ze komen wel weer, hoor", haast Orsel zich te zeggen. Wat opvalt: de puzzels met duizend stukjes gaan het hardst.

De verkoopster merkt dat alle spellen goed lopen, niet alleen puzzels. Ook de knutselspullen en tel- en rekenboekjes gaan als warme broodjes over de toonbank. Tot euforie leidt dit overigens allemaal niet. ,,Ik heb liever dat corona vandaag dan morgen verdwijnt.”

Het is druk op de site van JVH-puzzels. De legpuzzels van Jan van Haasteren zijn populair in coronatijd.
Volledig scherm
Het is druk op de site van JVH-puzzels. De legpuzzels van Jan van Haasteren zijn populair in coronatijd. © Raymond Korse

Dat de legpuzzels van Jan van Haasteren populair zijn, merkt ook René van der Zwet. Hij is de man die het NK legpuzzels organiseert, een geintje dat tien jaar geleden begon en inmiddels is uitgegroeid tot een serieus evenement. Aan de voorrondes van dit jaar deden liefst 2800 mensen mee.

De finale van dit evenement zou op 5 april zijn. Die gaat niet door: corona. Maar datzelfde virus leidt wel tot een impuls van de verkoop van legpuzzels, merkt Van der Zwet, die ook een webshop heeft waarin hij alleen maar Jan van Haasteren-puzzels verkoopt. ,,De verkoop gaat door het dak.”

Het publiek wordt jonger

Van der Zwet stelt dat in de moeilijke speelgoedsector er twee producten zijn die fors stijgen. Legpuzzels is er daar een van. ,,Het publiek wordt jonger, iedereen vindt het leuk. En nu iedereen moet thuisblijven, lijkt het erop dat heel Nederland wil puzzelen.”

Zoals Joke Prins. Spijt dat ze de meeste puzzels heeft weggegeven, net voor de corona-uitbraak, heeft ze niet. ,,Ik heb er vijftien gezinnen blij mee gemaakt.” Het enige: ze heeft ook ‘De Nachtwacht’ weg gegeven. Die had ze wel willen houden. ,,Vijfduizend stukjes. Dan ben je wel een lekker tijdje onder de pannen.”