Door de stijgende prijzen op de woningmarkt is het voor starters extreem lastig geworden om aan een betaalbaar huis te komen.
Volledig scherm
Door de stijgende prijzen op de woningmarkt is het voor starters extreem lastig geworden om aan een betaalbaar huis te komen. © ANP XTRA

Makkelijker huis kopen voor starters: Nationale Hypotheek Garantie fors goedkoper

WONINGMARKTEen huis kopen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt vanaf volgend jaar honderden euro’s goedkoper. Het kabinet wil het zo makkelijker maken voor starters om een huis te kopen.

De eenmalige NHG-premie die huiseigenaren betalen bij de aanschaf van hun woning zakt van 0,9 naar 0,7 procent van de koopsom. Het voordeel kan oplopen tot 620 euro voor mensen die een huis van 310.000 euro kopen. Nu zou de NHG voor zo’n woning nog 2790 euro kosten, vanaf 1 januari 2020 zakt de eenmalige premie naar 2170 euro. Wie een woning van 250.000 euro koopt, is volgend jaar 500 euro goedkoper uit.

Vorige maand werd al bekend dat de kostengrens voor de aankoop van een huis met NHG omhoog gaat van 290.000 euro naar 310.000 euro. ,,Deze aanpassingen maken de NHG goedkoper en bereikbaarder’’, zegt minister Kajsa Ollongren (Wonen). ,,De NHG sluit hiermee aan bij de huidige ontwikkelingen op de woningmarkt. Vooral starters kunnen hiervan profiteren.’’

Lucht

Door de stijgende prijzen op de woningmarkt is het voor starters extreem lastig geworden om aan een betaalbaar huis te komen. De verlaging van de NHG-kosten geeft kopers nu wat lucht, hoopt het kabinet.

Wie zijn hypotheeklasten niet meer kan betalen door een echtscheiding, werkloosheid, inkomensdaling, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van een partner, kan met de NHG rekenen op een vangnet. Onder voorwaarden neemt NHG de restschuld over.

Banken lopen zo minder risico op wanbetaling en geven in ruil daarvoor huizenkopers een korting op de hypotheekrente. De Vereniging Eigen Huis drong in augustus al aan op het goedkoper maken van de eenmalige NHG-premie. Door de stijgende huizenprijzen is het risico op wanbetaling een stuk kleiner geworden, stelde Eigen Huis.

Stabiel

Volgens NHG-bestuurder Arjen Gielen is het nu een goed moment om de NHG goedkoper te maken. ,,Op dit moment zijn de woningprijzen hoog en staan er weinig huizen onder water’’, zegt hij. ,,Maar onze economische positie is kwetsbaar en je kunt het dak het beste repareren als de zon schijnt. Nederland gaat een periode van gematigde groei tegemoet.’’ Daarom wil Gielen de NHG-premie de komende jaren stabiel houden en niet veel verder verlagen.

Op Prinsjesdag kondigde het kabinet aan te onderzoeken of ook de overdrachtsbelasting voor starters omlaag zou kunnen: van 2 naar 0 procent. Beleggers zouden dan juist meer overdrachtsbelasting moeten gaan betalen. Over de uitkomsten van dit onderzoek is nog niets bekend.