Het appartement heeft twee kamers en een kleine badkamer. Ook de keuken is niet groot. Toch wordt ruim 8000 euro per vierkante meter gevraagd.
Volledig scherm
Het appartement heeft twee kamers en een kleine badkamer. Ook de keuken is niet groot. Toch wordt ruim 8000 euro per vierkante meter gevraagd. © Funda

Mini-appartement in Utrecht te koop: ruim 8.000 euro per vierkante meter

Niet alleen de huizenprijzen in de hoofdstad rijzen de pan uit. Ook in de Domstad kruipt de vierkante meterprijs richting de magische grens van 10.000 euro. Een mini-appartement van 26 vierkante meter staat vandaag voor 210.000 euro te koop. Een vermoedelijk record in Utrecht.  

Om precies te zijn is dat 8076 euro per vierkante meter. Bijzonder appartement? Nou, het is een oud pand en er zit een simpele keuken in. Maar de nieuwe bewoner mag gebruik maken van een ‘royaal balkon’ op het zuiden  en uiteraard is de locatie populair: tegen het centrum van Utrecht. 

Het statige pand van begin vorige eeuw is gelegen in de buurt van het centrum van Utrecht.
Volledig scherm
Het statige pand van begin vorige eeuw is gelegen in de buurt van het centrum van Utrecht. © Funda

De woning is gelegen op de tweede verdieping van een statig pand uit 1905 dat in 2009 gesplitst is, zo is te lezen op Funda. De badkamer is 2,34 vierkante meter groot. Allemaal niet echt prijsopdrijvend, maar het beperkte aanbod in Utrecht is dat wel. Volgens de NVM hebben kopers in Utrecht nog nooit zo weinig keuze: 3,1 huizen per huizenzoeker. In 2016 werden er 4700 huizen verkocht. De teller van dit jaar staat op 3000 en remt af, zo beschreef De Volkskrant eerder deze week. 

Ook de lage rente speelt mee in de huizenprijzen. De maandlasten vallen daardoor lager uit, waardoor meer mensen het simpelweg kunnen betalen. De netto hypotheeklasten voor een dergelijk appartement zitten tussen de 600 en 700 euro.

Makelaar

,,De vraagprijs is inderdaad hoog”, zegt makelaar Geert Siereveld. ,,Over het algemeen geldt wel hoe kleiner de kamer, hoe hoger de vierkante meterprijs. Het ligt ook aan de wijk, maar in de betere wijken van de stad ligt de gemiddelde prijs op 5000, soms tegen de 6000 euro aan. Ik begrijp dat mensen dat veel geld vinden. Voor mensen die een huis zoeken kan het soms frustrerend zijn als de prijzen zo hoog zijn. In Amsterdam-Zuid werd niet zo lang geleden een tussenwoning voor 1,4 miljoen euro verkocht. De mensen willen het hebben en betalen het.”

Het huis aan de Nicolaas Beetsstraat gaat vandaag in de verkoop. Siereveld heeft al een kleine tien bezichtigingen staan voor het appartement op de tweede etage. ,,Er is animo voldoende. Ze liggen niet in slaapzakken voor de deur, maar dit is prima voor zo’n studio.” Siereveld vermoedt dat ouders wel iets voor hun studerende kinderen willen kopen. ,,Die kinderen willen niet in een studentenhuis, of de ouders willen het niet, of een kamer is niet te vinden. Die ouders hebben vaak twee, drie ton op hun bankrekening staan. Dit type woning is een hele goede optie. Het moet nog blijken natuurlijk, want ik heb hem nog niet verkocht.”

Het royale balkon op het zuiden is een uniek koopargument.
Volledig scherm
Het royale balkon op het zuiden is een uniek koopargument. © Funda