Een motmug lijkt van afstand op een stoffig driehoekje.
Volledig scherm
PREMIUM
Een motmug lijkt van afstand op een stoffig driehoekje. © ThinkStock

Motmuggen gespot? Dan mankeert er iets aan de hygiëne in of om het huis

Nog nooit van motmuggen gehoord? Misschien klinken de bijnamen ‘rioolvliegjes’ of ‘aalputmotjes’ je wel bekend in de oren. De beestjes lijken op kleine vlinders, maar dat zijn het niet. Het zijn muggen, alleen muggen die niet kunnen steken. Wat doen ze dan wél, en waarom zitten ze soms in je huis? Bioloog Remco Daalder legt uit: ,,Ze houden van slecht functionerende riolen, verstopte wc’s, goten of gewoon vuiligheid.”

 1. Als je hier woont hoef je nauwelijks je veilige bubbel nog uit: 'Je wil niet dat het een eilandje wordt in de stad’
  PREMIUM

  Als je hier woont hoef je nauwelijks je veilige bubbel nog uit: 'Je wil niet dat het een eilandje wordt in de stad’

  Borrelen in de gemeenschappelijke tuin, je laptop openklappen in de gezamenlijke werkruimte en voor een bezoekje aan de huisarts hoef je alleen maar de lift naar beneden te pakken. Wooncomplexen die de laatste jaren in Rotterdam verrijzen, bieden bijna alles wat je nodig hebt onder hetzelfde dak. Ideaal! Of zorgt het er vooral voor dat je de bubbel van je eigen gebouw niet meer verlaat?
 2. Schoonmaakvideo’s en huishoud-hacks: Isabelle motiveert mensen om te poetsen op ‘CleanTok’

  Schoonmaakvideo’s en huis­houd-hacks: Isabelle motiveert mensen om te poetsen op ‘CleanTok’

  TikTok heeft vele kanten. Je vindt er dansjes, playbackvideo’s en kookfilmpjes, maar ook steeds meer schoonmaakvideo’s. Onder de noemer ‘CleanTok’ laten TikTokkers zien hoe ze hun huishouden doen. Een trend die begon in Groot-Brittannië, maar inmiddels ook naar Nederland is overgewaaid. Isabelle Barten (36) was een van de eersten die in ons land met poetsdoek en camera aan de haal ging. Haar video’s worden inmiddels tien- tot honderdduizenden keren bekeken.