Nederland is 44 miljoenenbuurten rijker: Gelderland is koploper miljonairsvilla’s in Oost-Nederland
KaartIn Nederland groeit het aantal huizen dat meer dan één miljoen euro waard is. In 2018 waren dat er liefst 34 procent meer dan een jaar eerder, blijkt uit onderzoek van vastgoeddatabedrijf Calcasa.
De sterke groei heeft uiteraard te maken met de algehele stijging van de huizenprijzen. In de afgelopen vier jaar is ook het aantal miljoenenbuurten sterk toegenomen. In 53 buurten zijn ‘miljoenenwoningen’ in de meerderheid. In 2014 was dit in slechts negen buurten het geval.
Miljoenenbuurten
In totaal zijn er dus 44 nieuwe miljoenenbuurten bijgekomen, waaronder in Almere en in een aantal gemeenten in Brabant. De duurste straat van Nederland ligt in Wassenaar. In 2018 was dat de Konijnenlaan, waar een woning gemiddeld 2,5 miljoen euro waard is. De meeste miljoenenwoningen staan in de regio Amsterdam, en dan met name in de hoofdstad zelf.
Sinds het dieptepunt van de crisis in 2013 is het aantal dure huizen onophoudelijk gestegen. Gemiddeld had een woning binnen deze categorie vorig jaar een waarde van 1,3 miljoen euro.
In Oost-Nederland is Gelderland koploper in peperdure villa's. Je kunt ze op deze kaart van makelaars-branche Funda bekijken.
Hieronder de vier regio’s in Nederland waar de meeste miljoenenwoningen, afgezet tegen alle koopwoningen, in ons land te vinden zijn:
1. Gooi en Vechtstreek > 83 miljoenenwoningen per duizend koophuizen
2. Regio Haarlem > 82 per duizend koophuizen
3. Regio Amsterdam > 50 per duizend
4. Regio Den Haag > 32 per duizend
Brabantse buurten
Het aantal buurten met meer dan 75 procent miljoenenwoningen is in dezelfde periode bijna verviervoudigd van vier naar vijftien. De miljoenenbuurten liggen hoofdzakelijk in de randstad. Daarbuiten valt Brabant op met miljoenenbuurten in Vught (Villapark), Oisterwijk (omgeving Europalaan-Hondsbergselaan) en Best (Villawijk).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vraag 't vtwonen
Zo geef je de eikenhouten kast uit de kringloop (of van oma’s zolder) een tweede leven
Wie wel eens in de kringloopwinkel komt, zal ze ongetwijfeld meteen voor zich zien: grote, massieve kasten met bolknoppen en houtgesneden deurtjes. Tweedehands zijn ze volop te vinden en ze hebben veel potentie, vindt vtwonen-artdirector Marlon Zwier. -
PREMIUMBinnen&Buiten
Willy verrast zichzelf met vertrek uit uniek grachtenpand: ‘Het is gewoon te groot’
Willy Tiekstra en haar partner verkopen hun dubbele bovenwoning aan het Oosteinde in Delft. Een beetje tot hun eigen verbazing. ,,Maar het is gewoon te groot voor ons tweeën.” -
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit én zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder. -
Hypotheekadviseur wordt robot: ‘Hij is duidelijker en objectiever’
Wie een hypotheek wil afsluiten, kan zich vanaf morgen richten tot een robotadviseur. Het digitale consult kan vanuit huis plaatsvinden via een chatprogramma dat volledig automatisch antwoord geeft. Waarom je zo'n belangrijk gesprek met een robot zou voeren in plaats van een deskundig mens? ,,Hij is duidelijker en objectiever.’’ -
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: ‘Onbegrijpelijk’
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs één. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer.
-
PREMIUM1
Drie gemeenten bouwen meer vakantiehuizen dan normale woningen: 'Van de gekke’
In de Zeeuwse plaatsen Sluis, Noord-Beveland en Veere zijn tussen 2017 en 2021 meer vakantiewoningen gebouwd dan gewone huizen. Van de gekke, vindt Tweede Kamerlid Laura Bromet van GroenLinks. Verklaarbaar, zegt oud-wethouder Arie Schot van Veere. -
Trendbreuk: minder hypotheken voor starters op de huizenmarkt
Dat starters momenteel moeite hebben om een huis te vinden is een bekend verhaal. Dat is nu voor het eerst duidelijk terug te zien in het aantal hypotheekaanvragen. Tijdens het eerste kwartaal van 2019 vroegen starters in heel Nederland 30.979 hypotheken aan, dat is 7 procent minder dan het eerste kwartaal in 2018. -
Tijd voor een nieuwe laptop? Dit is onze favoriet van het moment
We zitten aan het begin van de zomervakantie, maar voor je het weet begint een nieuw schooljaar en heb je een nieuwe laptop nodig. Na wekenlang testen hebben we onze favoriet van circa 900 euro geselecteerd.