Ongekende prijsverhogingen energie: vanaf 1 oktober is nieuw contract honderden euro's duurder
Opnieuw zijn energieleveranciers genoodzaakt hun tarieven voor gas en elektriciteit fors te verhogen. Nieuwe jaarcontracten zijn vanaf morgen (1 oktober) voor een gemiddeld huishouden honderden euro’s duurder dan vandaag, stellen vergelijkingssites Gaslicht en Independer.
Het is ‘chaos op de energiemarkt', stelt Sanne de Jong van Gaslicht.com. ,,Dit zijn, zeker gezien de stijgingen van de afgelopen maanden, ongekende verhogingen.”
De energietarieven zijn al twee keer zo hoog als een jaar geleden en daar komt morgen dus een forse verhoging bij. Huishoudens met een nieuw contract gaan er, afhankelijk van wat ze betaalden, op jaarbasis vele honderden euro’s op achteruit bij een gemiddeld verbruik van elektriciteit (3500 kilowattuur) en gas (1500 kuub gas). Gaslicht.com heeft berekend dat het zo'n 500 euro gemiddeld gaat schelen. Independer.nl houdt het op enkele honderden euro's. Dat de Tweede Kamer vorige week besloot de energiebelasting met 375 miljoen euro te verlagen, verandert daar weinig aan. Per huishouden komt dat neer op een korting van 50 euro voor een heel jaar.
Klappen vallen bij klein deel huishoudens
Energieleveranciers komen in de financiële problemen als ze de hoge inkooptarieven, veroorzaakt door met name de lage gasvoorraden, niet doorrekenen aan hun klanten. Dat kunnen ze echter lang niet in alle gevallen doen. Een groot deel van de consumenten heeft vorig jaar het uitzonderlijk lage tarief voor twee, drie of zelfs vijf jaar vastgezet. Eén op de drie huishoudens zal dan ook niets merken van de prijsverhogingen nu. De klappen vallen bij het deel van de klanten bij wie het contract net is afgelopen.
Consumenten met een variabel tarief in hun contract, de zogenoemde slapers (omdat ze niet overstappen), krijgen waarschijnlijk pas vanaf 1 januari een prijsverhoging voor de kiezen. Al waarschuwen Gaslicht.com, Independer en de Consumentenbond dat er mogelijk eerder al verhogingen worden doorgevoerd. In het contract van Essent staat bijvoorbeeld dat tarieven gedurende de looptijd door marktontwikkelingen kunnen worden aangepast. Voorwaarde is wel dat een verhoging ‘tijdig’ wordt aangegeven. Essent laat weten dat de tarieven voorlopig alleen worden verhoogd voor nieuwe klanten. ,,Voor 95 procent van alle klanten verandert hun tarief niet per 1 oktober”, zegt een woordvoerder.
Nu overstappen of niet?
De hamvraag is wat je als consument moet doen nu de tarieven zo hard stijgen. De Consumentenbond, Independer.nl en Gaslicht.com zijn het daar niet helemaal over eens. Het ligt aan het contract én aan de verwachting, terwijl de toekomst onzeker is.
1. Je hebt een vast contract van twee of drie jaar dat nog minstens een half jaar doorloopt (37 procent van de huishoudens).
Als je nog een vast contract hebt, omdat je bijvoorbeeld vorig jaar het tarief voor twee, drie of zelfs vijf jaar hebt vastgezet, zit je goed. Je merkt niks van de recordprijzen die nu voor nieuwe contracten gelden.
2. Je contract loopt (bijna) af (kleine 20 procent van de huishoudens).
Als je contract afloopt, krijg je te maken met het variabele tarief. Bij sommige aanbieders is dat tarief al omhoog gegaan voor nieuwe klanten, niet voor bestaande. In dat geval kun je misschien beter vandaag nog een nieuw contract voor een jaar afsluiten. Het is immers maar de vraag of per 1 januari de tarieven al zijn verlaagd of juist verder doorstijgen. Een eventuele boete die je moet betalen om het huidige contract af te kopen, zou je voor lief kunnen nemen als het opweegt tegen de zekerheid van een vast tarief.
3. Je hebt een variabel tarief en bent dus de zogenoemde 'slaper’ (44 procent van de huishoudens).
Op 1 juli is het energietarief al omhooggegaan. De vraag is wat er op 1 januari gebeurt. Krijgen we te maken met een koude maand december en blijft gas schaars, dan kan de prijs nog wel eens verder stijgen. Als je daarvan uitgaat, kun je beter vandaag nog het tarief voor één jaar vastzetten, of nog langer als je langer zekerheid wil. Ga je ervan uit dat deze piek tijdelijk is, bijvoorbeeld omdat de politiek ingrijpt, dan kun je erop gokken dat de prijsstijgingen op 1 januari meevallen.
Ik vind dat de Tweede Kamer maar weinig van zich laat horen over de hoge energieprijzen
De chaos op de energiemarkt kent verschillende oorzaken. De inkoopprijs voor energieleveranciers steeg op de gasbeurs met 250 procent. De voorraden in Nederland slonken afgelopen winter dankzij de strenge vorst en raakten vervolgens niet aangevuld door allerlei internationale ontwikkelingen. Zo eist Azië een steeds groter deel van het aanbod op en is de Europese Unie in een twist met Rusland beland over de ingebruikname van een nieuwe gaspijplijn. Een hogere prijs voor CO2 stuwt ook de elektriciteitsprijzen naar recordhoogtes.
,,Noorwegen zou extra voorraad aanleveren, maar dat was maar 2 miljard kuub gas voor heel Europa. Dat zet geen zoden aan de dijk”, aldus Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool Groningen. ,,Ik vind dat de Tweede Kamer maar weinig van zich laat horen over de hoge energieprijzen. Het is voor nu hopen op een warme winter, maar voor volgend jaar is het belangrijk dat Nederland zich samen met andere Europese landen afvraagt waar het gas vandaan moet komen. Het cadeautje van 50 euro per huishouden is voor iedereen, terwijl de echte pijn terecht gaat komen bij bewoners van huizen die slecht geïsoleerd zijn.”
Bekijk hier al onze video’s over wonen:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Schoonmaaktip van de week
Schoonmaakexpert neemt TikTok-filmpjes onder de loep: ‘Die hele bril eraf schroeven, echt niet nodig!’
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week kijkt ze naar veelbekeken schoonmaakvideo's op TikTok. -
PREMIUM
Wie op het warmtenet wordt aangesloten kan geen energieleverancier kiezen (en is niet duurzaam bezig)
Honderdduizenden huishoudens gaan de vrijheid om zelf hun energieleverancier te kiezen verliezen door aansluiting op een warmtenet. En de kosten van de verduurzaming van stadsverwarming kunnen hoog oplopen. -
PREMIUM2
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUM
Hoe kom je in gesprek met nieuwe buren? Sjoerd leert zijn buren kennen via billboards
Hoe vind je je weg in een nieuwe wijk? Sjoerd Joosen bedacht een billboardproject voor ‘zijn’ Prinsenland. Het mes snijdt aan twee kanten: hij leerde bijzondere buurtbewoners kennen en zij worden op hun beurt publiekelijk in het zonnetje gezet. -
PREMIUM
Moeder met zieke zoon zet ’s winters noodgedwongen verwarming uit: ‘Ik kan echt niet nóg meer bezuinigen’
De almaar stijgende energiekosten brengen steeds meer minima in de problemen. Mirjam van der Hak, die met haar zieke zoon in een slecht geïsoleerd huisje woont, kan de torenhoge energierekeningen niet betalen. Zij draait daarom noodgedwongen de verwarming uit in de winter. ,,Ik heb altijd fleecedekens klaarliggen voor bezoek.’’
-
PREMIUM
Leveringszekerheid in gevaar door hoge energieprijzen
De energieprijzen zijn zo hard gestegen dat toezichthouder ACM de teugels aanhaalt. Vóór vrijdag moeten energiebedrijven laten zien dat de leveringszekerheid aan de consument komende winter is gewaarborgd. Zes vragen. -
-
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.
6 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerLotte Neder Betuwe
TBM Staring
Marco Wegma
Marco Wegma
Silvia Stevens