Airbnb mag niet twee keer bemiddelingskosten berekenen, oordeelt de rechter.
Volledig scherm
Airbnb mag niet twee keer bemiddelingskosten berekenen, oordeelt de rechter. © AFP

Rechter fluit Airbnb terug: Bemiddelingskosten voor huurder verboden

Wie een vakantiehuis huurt via Airbnb, hoeft daarvoor geen bemiddelingskosten te betalen. De verhuursite is op de vingers getikt door de kantonrechter in Amsterdam. Airbnb gaat in hoger beroep. 

De zaak was aangespannen door een man die tussen 2016 en 2018 zeven vakantiewoningen huurde via Airbnb. Hij moest in totaal 470 euro servicekosten betalen. Tegelijk moesten zijn verhuurders Airbnb ook een vergoeding betalen. Dat heet ‘twee heren dienen’ en dat mag niet. ,,Als een bemiddelaar zowel een verhuurder als een huurder dient, mogen aan de huurder geen kosten in rekening worden gebracht, alleen aan de verhuurder”, legt de persrechter uit.

De uitspraak gaat alleen over deze boekingen van deze huurder. De rechters doen geen uitspraak over de voorwaarden van Airbnb, maar andere huurders kunnen wel met de uitspraak in de hand naar de rechter stappen om ook geld terug te vragen.

Wél bemiddelaar

Airbnb had tijdens de zittingen aangevoerd dat het helemaal geen bemiddelaar is, maar alleen een platform waarop mensen woningen kunnen aanbieden en opzoeken. De rechters gingen daar niet in mee. Airbnb ‘bemoeit zich namelijk actief met alle aspecten van de totstandkoming van de huurovereenkomst’, zoals de zoekresultaten en de prijs. Airbnb zei bovendien dat het onder Ierse regels valt, en niet onder Nederlandse regels, maar ook daar waren de rechters het niet mee eens.

Airbnb gaat in hoger beroep tegen de uitspraak, laat de site in een reactie weten. ,,Deze uitspraak is van een Nederlandse kantonrechter, maar gaat in tegen Europese wetgeving. Airbnb is een online platform en geen vastgoedbemiddelaar. We volgen de regels en hechten veel waarde aan de rechten van onze gebruikers.”

Meer mensen die geld terug willen?

Het advocatenkantoor van de huurder die deze zaak heeft aangespannen, peilt nu de belangstelling bij Airbnbhuurders voor nieuwe zaken. ,,We gaan nog kijken hoe we dat doen, als groepsclaim of individueel. Wij doen dat tegen een commissie 30 procent. We hebben al een paar honderd aanmeldingen binnen, voor gemiddeld 200 euro. Ik denk niet dat Airbnb vrijwillig geld teruggeeft.”

Het is niet de eerste keer dat Airbnb een gevoelige klap krijgt van een Nederlandse rechter. De gemeente Amsterdam voert al langere tijd een felle strijd met Airbnb omdat veel bewoners klagen over overlast van toeristen en belangenverenigingen waarschuwen voor de negatieve invloed op de woningmarkt. De Raad van State heeft het verhuren van woningen aan toeristen via Airbnb illegaal verklaard in Amsterdam. Alle verhuurders zijn in theorie vergunningsplichtig, maar de gemeente handhaaft daar voorlopig nog niet streng op.