Roelof (49): ‘Het is niet zo milieuvriendelijk, maar ik vind hout stoken leuk’
energierekeningHoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Roelof Blanken (49) uit Scheemda.
Delen per e-mail
Hoe woont u?
,,Samen met mijn partner en drie kinderen woon ik in een vrijstaand huis in Scheemda (Oost-Groningen). We hebben het huis in 2008 laten bouwen. Het heeft 183 vierkante meter woonoppervlak en in 2018 hebben we er nog 26 vierkante meter bijgebouwd om het huis levensloopbestendig te maken. Dat deel is nu een speelkamer voor de kinderen, later zou je er een badkamer en slaapkamer van kunnen maken. Onze woning is goed geïsoleerd en we hebben sinds vorig jaar achttien zonnepanelen. Die liggen op het westen. Op het zuiden was beter geweest, maar dan zouden ze aan de voorkant van het huis liggen en dat wil ik niet.”
Wat staat er op uw jaarrekening?
,,We kregen over de periode december 2019 tot en met november 2020 uiteindelijk 1.870,72 euro terug. We betaalden 155 euro per maand. Waarom zo hoog? Dat vind ik fijn. Ik zie het als een lekker spaarpotje. Ik zet het termijnbedrag altijd zo hoog mogelijk. Op de bank levert het ook niets op en daar is de verleiding groter om het geld toch op te maken. Ik ben gek op spaarpotjes. Nu krijgen we met kerst toch een soort extraatje. Onderaan de streep zijn onze energiekosten dus -135,72. Dat was op basis van 2312 kWh stroom en 132 kuub gas. We hebben 2255 kWh teruggeleverd, waardoor de energiebelasting lager uitviel. Daar kwam nog 125 euro overstapkorting bovenop.
De achttien zonnepanelen hebben ons zo’n 700 euro gekost. Dat komt omdat we aardbevingsschade hebben gehad. We zitten een kilometer van een groot gasveld hier in Groningen. Daarom kregen we 4000 euro subsidie voor een energiebesparende maatregel. De schade is overigens netjes opgelost.”
Bent u zuinig met energie?
,,Het is een soort sport geworden om ieder jaar geld terug te krijgen. We zijn wel zuinig, we hebben natuurlijk overal ledlampen en laten deuren niet onnodig openstaan. De kinderen van 10, 9 en 7 jaar hebben een elektrisch kacheltje in de speelkamer. We laten ze natuurlijk niet in de kou zitten.
Het zuinig zijn heeft wel grenzen. Het is gunstiger om op gas te besparen dan op elektriciteit. We hebben een houtkachel die ik iedere dag aansteek. We kopen ieder jaar 8 kuub gekloofd hout van een dagbesteding. Dat moet dan een jaar drogen. Kost ons ongeveer 400 euro op jaarbasis dus eigenlijk moet je dat bij de energierekening optellen. Het is niet zo milieuvriendelijk, maar ik vind het stoken leuk. Het geeft sfeer en we besparen op gas. Meer mensen in onze buurt doen het. Ik zie geen reden om het niet te doen.”
Woont u prettig?
,,Zeker. We hebben de tuin op het noorden. We wonen aan de rand van het dorp, dus als ik boven uit het raam kijk, zie ik over kilometers veld. Het is relatief goedkoop. Wij werken allebei voor de overheid. Mijn standplaats is Utrecht, dat is 2,5 uur met de trein, maar daar ben ik eigenlijk nooit. Ik werk veel thuis en door corona zitten we al sinds 13 maart thuis. Ons hoor je niet klagen hier, we zitten heerlijk comfortabel.”
Verantwoording
Deze aflevering van ‘Energierekening’ is beoordeeld door energieprestatieadviseur en makelaar Fabian Grotenhuis uit Dieren. Hoewel de energierekening negatief was, heeft de redactie de 400 euro aan houtstookkosten meegerekend. Dat zijn immers kosten voor de verwarming van het huis.
Bekijk hier al onze video’s over wonen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
Gemeenten verhogen lasten huizenbezitters fors
Veel gemeenten verhogen de lasten voor huizenbezitters dit jaar fors, om hun begroting te kunnen dekken. Volgens het jaarlijkse woonlastenonderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH) stijgen de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing in veel gemeenten met meer dan 10 procent. -
Walter (47): ‘Tegen de boys zeg ik: doe eerst maar eens een trui aan’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Walter van Gent (47) uit Amstelveen. -
Schoonmaaktips
Zo kun je een wc-blokje óók ophangen: 'Ik was 34 jaar toen ik dit ontdekte'
Het is niet de eerste en ook zeker niet de laatste TikTok-video die de wenkbrauwen doet fronsen: in een korte gebruiksaanwijzing wordt getoond hoe je een wc-blokje in de pot hangt. Schoonmaakgoeroe Marja Middeldorp heeft haar twijfels, maar moet na een proef erkennen dat het werkt. -
energierekening
Koen (30): ‘Door mijn handicap heb ik veel elektrische apparaten’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Koen Berendsen (30) uit Halle. -
Woonakkoord gesloten voor bouw van 1 miljoen huizen
De 25 grootste branche- en belangenverenigingen in de woningbouw hebben gisteren een akkoord gesloten waarin staat dat tot 2030 maar liefst 1 miljoen huizen moeten worden gebouwd. De afspraken die ze daarover samen maken zijn ook een oproep aan de politiek om de juiste voorwaarden te creëren en met extra geld over de brug te komen.
-
Elektrische warmtepomp werkt niet in oude huizen? ‘Ik dacht, ik doe het gewoon’
Dat de gemeente Nijmegen weinig haast maakt met een warmtenet in zijn wijk, was de druppel voor Jan van der Meer. ,,Ik heb besloten zelf van het gas af te komen in mijn bovenwoning uit 1909. Volledig elektrisch verwarmen kán in zo'n oud huis, zelfs in de laatste extreem koude week gaat het goed.” -
'Huizenprijzen zullen later dit jaar licht dalen'
De huizenprijzen gaan toch echt een keer licht dalen, denken economen van ING. De kenners van de bank verwachten ook dat het woningtekort in Nederland dit jaar wat af zal nemen. -
Vijf manieren om de overwaarde van je huis in te zetten
Huizenbezitters van 55 jaar en ouder zijn op zoek naar mogelijkheden om wat met de overwaarde van hun huis te doen, aangemoedigd door de extreem lage hypotheekrente. Het aantal hypotheekaanvragen bij die doelgroep stijgt en uit onderzoek van De Hypotheker blijkt dat 55-plussers hun woning graag verduurzamen.