Starters die huis van meer dan 4 ton kopen, betalen tóch overdrachtsbelasting: ‘Dit is spannend’
Het plan om de overdrachtsbelasting voor alle huizenkopers onder de 35 jaar af te schaffen, is nog voor de invoering alweer aangepast. Het geldt alleen nog voor huizen die maximaal 400.000 euro kosten. Dat schrijft minister Kajsa Ollongren (Wonen) in een brief aan de Tweede Kamer.
Formeel moet deze wijziging nog door de Kamer worden goedgekeurd, maar dat gaat waarschijnlijk wel gebeuren omdat de grens van 4 ton onderdeel is van een deal die de minister maakte met PvdA en GroenLinks, zodat de belastingplannen van het kabinet ook een meerderheid halen in de Eerste Kamer. Het geld dat de overheid bespaart, wordt in een volkshuisvestingsfonds gestopt om woningen te verduurzamen in kwetsbare gebieden.
Ook vindt minister Ollongren de maatregel nu ‘gerichter’. Hij is immers bedoeld om starters een duwtje in de rug te geven, niet om voordeel te creëren voor het hogere segment, zo verklaart ze. Omdat veel huizenkopers hebben voorgesorteerd op het belastingvoordeel, dat op Prinsjesdag werd aangekondigd, gaat de grens van 4 ton pas vanaf 1 april 2021 in. Dus als je nog geen 35 jaar oud bent en tussen 1 januari en 31 maart de sleutel krijgt, betaal je geen overdrachtsbelasting - hoe duur het huis ook is. Overdrachtsbelasting geldt overigens alleen voor bestaande huizen, niet voor nieuwbouw.
Effect groot
Het effect voor veel starters, of andere huizenkopers tot 35 jaar, kan behoorlijk groot zijn, zo merkte Hakob Khachadurian. Hij heeft net met z'n vriendin een huis boven de 4 ton gekocht. ,,Dit huis hadden we niet gekocht als we overdrachtsbelasting zouden moeten betalen”, aldus Khachadurian. Hij houdt meer dan 8000 euro eigen geld op zak, want de belasting is niet mee te financieren. ,,Ik heb de discussie over de overdrachtsbelasting in de Tweede Kamer goed in de gaten gehouden en het is spannend. Wij gaan 1 maart naar de notaris, dus behouden ons voordeel waarschijnlijk nog net. Daar hebben we veel geluk mee en zijn we erg blij mee!”
Onder meer SGP, 50Plus, PvdA en SP toonden zich vorige week kritisch en drongen erop aan de leeftijdsgrens op te hogen en een maximale huizenprijs te hanteren. ,,Dit is toch juist bedoeld om starters te helpen”, zei SP-Kamerlid Sandra Beckerman tijdens het debat. ,,Een doorstromer van 34 jaar die een huis van een miljoen kan betalen, zouden we juist moeten uitsluiten.”
Als je nog gebruik wil maken van het voordeel, is het handig om haast te maken
Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Belastingdienst) erkende dat de leeftijdsgrens ‘arbitrair’ is, maar waarschuwde dat andere methodes op praktische bezwaren stuiten bij de uitvoering. Ook was Vijlbrief bang dat bewoners van regio’s met hoge huizenprijzen worden benadeeld als de grens bijvoorbeeld op 350.000 euro komt te liggen. Uiteindelijk is het in de deal met PvdA en GroenLinks dus 400.000 euro geworden. En de leeftijdsgrens is niet meer veranderd.
Veel klanten zullen proberen nog snel van het voordeel gebruik te maken, denkt hypotheekdeskundige Marga Lankreijer-Kos van Independer.nl. ,,Als je een huis in die prijsklasse hebt gekocht en de overdracht is pas na 31 maart, dan kun je proberen de overdracht te vervroegen. En als je nog gebruik wil maken van het voordeel, is het handig om haast te maken. Het scheelt duizenden euro's aan eigen geld.”
Bekijk hier al onze video’s over wonen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
woningmarkt
Deel Tweede Kamer wil leeftijd omhoog voor vrijstelling overdrachtsbelasting
De Tweede Kamer heeft zich nog niet neergelegd bij de verlagingen en verhogingen van de overdrachtsbelasting die het kabinet op Prinsjesdag voorstelde. Tijdens een debat over het belastingplan 2021 zijn vanavond door verschillende partijen aanpassingen geopperd. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
PREMIUM
Kruiskamp was één van de probleemwijken waar minister Vogelaar 40 miljoen in stak: zo gaat het er nu
Verouderde huurhuizen, sociale problemen, onveiligheid en een lage waardering van bewoners. Minister Ella Vogelaar voegde de Amersfoortse wijk Kruiskamp 15 jaar geleden toe aan een lijst met de veertig meest kwetsbare wijken van Nederland. Grootschalige investeringen moesten de boel uit het slop trekken. Hoe gaat het nu met Kruiskamp? -
oproep
Scheef muurtje? Verzakte fundering? Wij zoeken mensen die de dupe waren van beunhazen
Een afvoerputje vergeten? Fundering verzakt? Muurtje scheef? Tienduizenden Nederlanders kwamen afgelopen maanden in conflict met een aannemer of klusser die ondeugdelijk werk afleverde.
-
Warm weer? Met deze 7 tips voorkom je een legionellabesmetting
Hete zomers en water; een bekende associatie. Zwembadjes, plantenspuiten, tuinslangen, maar ook je eigen douche. Met het warme weer ligt een legionellabesmetting zo op de loer. Stilstaand water kan een voedingsbodem worden van de legionellabacterie waar je flink ziek van kunt worden. Hoe kun je dit voorkomen? -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
Meer kantoorpanden omgebouwd tot woonruimte
Vastgoedbedrijven weten een groeiend aantal leegstaande kantoren, scholen en winkels om te bouwen tot woningen. Vorig jaar zijn 12.500 huizen gemaakt in bestaande gebouwen, het hoogste aantal in acht jaar tijd, blijkt uit onderzoek van Centraal Bureau Statistiek.