Volledig scherm
James Dyson, die zijn vermogen verdiende met stofzuigers, betaalt 48 miljoen voor zijn nieuwe flatje. © EPA

Stofzuigertycoon koopt duurste penthouse van Singapore

De Britse zakenman James Dyson, uitvinder van de zakloze stofzuiger en superstille haardrogers, heeft een nieuw optrekje. Hij heeft het duurste penthouse van de duurste stad ter wereld, Singapore, gekocht.

Volledig scherm
De 48 miljoen die Dyson neerlegt voor zijn nieuwe stulpje is behoorlijk lager dan de vraagprijs van 70 miljoen. © AFP

Dyson zou 73,8 miljoen Singaporese dollars hebben betaald voor het appartement, omgerekend ruim 48 miljoen euro. Dat is overigens aanzienlijk minder dan de vraagprijs van omgerekend 70 miljoen euro, melden media in Singapore en de Financial Times.

Voor dat bedrag krijgt Dyson de bovenste drie verdiepingen van de 290 meter hoge Guoco Tower. Het penthouse is in totaal bijna 2000 vierkante meter groot. Zo heeft hij straks een zwembad op de hoogste verdieping van de toren, de 64ste etage. Ook krijgt hij een 'wijnkelder' voor 600 flessen en een eigen lift vanuit de parkeergarage.

Dyson (72) is een van de rijkste Britten en zijn vermogen wordt geschat op meer dan 11 miljard euro. Hij is een van de belangrijkste voorvechters van de brexit. Begin dit jaar besloot hij om het hoofdkantoor van Dyson te verhuizen naar Singapore. Het bedrijf wil daar ook een elektrische auto bouwen.

Belang van regio

Dyson en zijn vrouw zijn permanente inwoners van Singapore, waardoor ze vrijgesteld zijn van verhoogde heffingen die buitenlanders krijgen opgelegd zodra ze vastgoed willen kopen. De reden voor het verblijf in Azië zou niets te maken hebben met de brexit-perikelen, maar het belang van de regio voor zijn bedrijf.

Het is in Singapore niet ongewoon dat ‘flatjes’ voor een duizelingwekkend bedrag van eigenaar wisselen. Vorige maand ging de bovenverdieping van het Boulevard Vue-complex, een verzameling extreem luxe appartementen langs het winkeldistrict Orchard Road, voor ruim 30 miljoen van de hand.

Het bedrag dat stofzuigerboer Dyson nu neertelt, overtreft ook de 39 miljoen die medeoprichter van Facebook, Eduardo Savering, in 2017 aftikte voor een penthouse in de stadstaat. Dysons nieuwe optrekje kijkt uit over het zakencentrum van Singapore en historische handelshuizen.

Volledig scherm
Dyson koopt de bovenste drie verdiepingen van de 290 meter hoge Guoco Tower in Singapore. © AFP