Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Tweeverdieners komen in 2020 makkelijker aan een hypotheek

Als je komend jaar als werkend koppel een huis wilt kopen, kom je waarschijnlijk makkelijker aan een huis dan nu. De regels worden naar verwachting aangepast waardoor het inkomen van tweeverdieners voor een groter deel mag worden meegeteld. 

Dat staat in het advies van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) dat vandaag werd aangeboden aan de Tweede Kamer.

Alleen huishoudens die volgend jaar meer gaan verdienen (minimaal 2,5 procent), kunnen in 2020 een hogere hypotheek krijgen. Huishoudens die hetzelfde inkomen houden, zullen iets minder kunnen lenen vanwege de gestegen prijzen.

Energiezuiniger maken

Het Nibud adviseert om bij het bepalen van het financieringslastpercentage het tweede inkomen in 2020 voor 80 procent mee te laten tellen. Nu is dat nog 70 procent. Het verschil in besteedbaar inkomen tussen twee- en eenverdieners neemt door belastingwijzigingen al enkele jaren toe en zal de komende jaren nog verder oplopen. In 2016 heeft het Nibud daarom voorgesteld om stapsgewijs het tweede inkomen meer mee te laten tellen.

Ook kunnen kopers een hogere hypotheek krijgen voor zeer energiezuinige woningen of voor het energiezuinig maken van een woning. Zowel bij het aangaan van een hypotheek als bij het verhogen van een bestaande hypotheek kan een bedrag van maximaal 9000 euro buiten beschouwing worden gelaten bij het vaststellen van de financieringslast. Voor extreem energiezuinige woningen kunnen zelfs bedragen van 15.000 of 25.000 euro buiten beschouwing gelaten worden.