Vereniging Eigen Huis vreest forse lokale belastingverhogingen
Veel gemeenten zullen de fors gestegen WOZ-waarden van woningen dit jaar niet compenseren met een lager lokaal belastingtarief, verwacht Vereniging Eigen Huis. Woningbezitters draaien daarmee op voor de mede door corona benarde financiële positie van hun gemeentebestuur, vreest de belangenclub.
Delen per e-mail
,,De waardestijging van woningen is op zichzelf niet verrassend”, stelt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. ,,De WOZ-waarden volgen immers de ontwikkelingen op de woningmarkt, waar de prijzen enorm zijn opgelopen.” De WOZ wordt bovendien enkel als verdeelsleutel gebruikt voor het bepalen van de hoogte van belastingen per huis. Toch maakt de belangenclub van woningeigenaren zich ernstige zorgen.
Gemeenten gebruiken de WOZ-waarde als basis voor de onroerendezaakbelasting (ozb), een van hun belangrijke inkomstenbronnen. Tot nu toe is dat meestal goed gegaan, stelt Eigen Huis. ,,Nederland kent een traditioneel gematigd lokaal belastingbeleid. Bij een stijging van de WOZ-waarde volgt meestal een daling van het ozb-tarief waardoor lokale belastingen alleen met de inflatie of hoogstens gematigd stijgen.”
Coronacrisis
Dit jaar lijkt sprake van een trendbreuk, vreest de belangenclub. ,,Veel gemeenten hebben het financieel moeilijk. Ze kampen met forse tekorten omdat de jeugd- en ouderenzorg duurder uitpakt dan gedacht en dan is er nog de coronacrisis.” Weliswaar komt het kabinet met extra coronasteun over de brug, gemeenten klagen dat dit onvoldoende is. ,,Wij zien al veel voorbeelden langskomen van gemeenten die de lokale belastingen flink willen verhogen.”
Meest in het oog springende voorbeeld is Amsterdam, waar het college van B&W de ozb flink verhoogt: bedoeling is komend jaar 36 miljoen euro extra op te halen bij hoofdstedelijke huizenbezitters, 20 procent meer dan dit jaar. Door het wegblijven van buitenlandse bezoekers zijn de inkomsten uit de toeristenbelasting en het dividend van Schiphol enorm gekelderd en loopt het Amsterdamse begrotingstekort op tot 200 miljoen euro per jaar.
De begrotingsproblemen in Amsterdam mogen uitzonderlijk zijn, de hoofdstad is bepaald niet de enige gemeente waar burgers de dupe zijn. In het Drentse Hoogeveen, dat 8 miljoen per jaar moet bezuinigen, dreigt volgend jaar een ozb-verhoging van 28 procent. Een inwoner met een woning van 200.000 euro is dan 96 euro meer kwijt.
Steekproef
In het Gelderse Duiven, dat eveneens met miljoenentekorten kampt, stijgt de ozb komend jaar met bijna 14 procent. En dat is nog te danken aan de gemeenteraad, want als aan het college had gelegen zou er een verhoging van 17 procent komen. Ook in tal van andere gemeenten dreigen flinke ozb-verhogingen zoals in Alphen a/d Rijn, het Limburgse Leudal en de Zeeuwse hoofdstad Middelburg.
Dreigen volgend jaar forse ozb-verhogingen, ook dit jaar is de onroerendezaakbelasting relatief flink gestegen. Uit een steekproef van Vereniging Eigen Huis onder 113 gemeenten bleek vorig jaar december dat woningbezitters in 2020 vier procent meer ozb gaan betalen. Dat is dubbel zoveel als vorig jaar en ruim boven de verwachte inflatie.
Bekijk hier onze video's op het gebied van wonen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
In de kerstboom leven wel 25.000 beestjes: 'Ze worden wakker als de boom binnen staat'
Nog een paar dagen tot kerst. Veel mensen balen van de coronabeperkingen, die de feestdagen een stuk eenzamer maken dan normaal. Schrale troost als je een echte kerstboom hebt staan, want dan ben je niet bepaald alleen: er blijken duizenden beestjes in te leven. -
podcast Energierekening moeilijk te begrijpen? Hier moet je op letten
Alle goede bedoelingen ten spijt blijft de jaarlijkse afrekening van je energie een lange opsomming van begrippen, verbruikscijfers en tarieven. Waar betaal je nou precies voor? En waarom? -
PREMIUM
Open haard is gezellig, maar ongezond: ‘Stook zo min mogelijk, liever helemaal níet’
Een open haard of houtkachel is beregezellig, maar niet bijster gezond of milieuvriendelijk. Neem deze tips in acht als je thuis fikkie stookt, of kies een andere opwarmer. -
PREMIUM
Extreme regen zorgde voor veel schade: ‘De gietvloer is een drama’
De gietvloer brokkelt steeds verder af, de renovatie is gepland in februari. Ondertussen zorgt Paul Lambrechts uit Valkenswaard dat de put voor zijn deur vrij is van bladeren als er zich een regenbui aandient. Zijn gezin ondervindt nog steeds schade van de wateroverlast van juni. -
Minste woninginbraken in tien jaar tijd
Inbrekers sloegen dit jaar ruim 20 procent minder vaak toe dan in 2019. Tot en met vorige week werden ruim 28.000 woninginbraken geregistreerd, vorig jaar waren dat er nog 36.000. Rond de feestdagen wordt traditioneel nog een piek verwacht.
-
Nederlandse huizenprijzen flink gestegen
De Nederlandse prijzen van koopwoningen waren in november bijna 9 procent hoger dan een jaar eerder, zo meldt Centraal Bureau Statistiek. De prijsstijging maand op maand is wel iets afgevlakt (0,3 procent). -
Interactieve kaart WOZ-waarde stijgt voor vijfde jaar op rij fors: hoe zit het in jouw gemeente?
De WOZ-waarde van woningen, basis voor diverse lokale belastingen, is voor het vijfde jaar op rij fors gestegen. Een gemiddelde woning wordt dit jaar getaxeerd op 270.000 euro, bijna 9 procent meer dan het jaar ervoor. Dat meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). -
Strijd tegen wantrouwen over WOZ-inschatting gaat door
Deze week ontvangen veel huiseigenaren de nieuwe aanslag voor gemeentebelasting. Dat zorgt jaarlijks voor veel bezwaren tegen de ingeschatte WOZ-waarde van woningen, die hard omhoog gaat door de gestegen huizenprijzen. Utrecht organiseert daarom een informatiebijeenkomst.