Volledig scherm
Een muur verven is nog niet gemakkelijk. © Shutterstock

Vijf gouden verftips voor een strakke muur

KlusvrouwHieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Deze week over de schilderkunst. Hoe krijg je een strakke, streeploze muur?

Wanden schilderen, het lijkt een klus die iedereen kan. Het tegendeel is waar, schilderen is niet zo eenvoudig. Van mooi schilderwerk kan ik genieten, dat vind ik een streling voor het oog.

Soms ben ik onder de indruk. Laatst kwam ik in een huis waar na een grote verbouwing net was geschilderd. De schilder kende het geheim van strakke randjes bij contrasterende kleuren. Soms ben ik verbaasd. Ik heb wel eens vers schilderwerk gezien dat leek op de rand van afgescheurd papier. Onlangs lukte het een collega niet om het plafond streeploos te krijgen.

Daarom geef ik hier een rondje van de zaak met gouden verftips. Nou ja, goud, je mag natuurlijk ook een andere kleur kiezen.

‘Open’ tijd

Kies een muur- of plafondverf met een lange ‘open’ tijd. Dit betekent dat de verf langer nat blijft, waardoor je minder snel strepen op je banen krijgt. Je kunt ook middelen kopen om de ‘open’ tijd te verlengen. Wees slim, een extra laag aanbrengen is duurder.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Natte spons

Pak een natte spons en wrijf daarmee over de muur. Komt er wit vanaf, dan is de ondergrond poederend. Als het vocht van de spons gelijk in de muur trekt, is-ie zuigend. Gebruik in beide gevallen voorstrijk. Zit er aanslag op, bijvoorbeeld van rook, ontvet de muur dan voordat je begint te schilderen. Lelijke randjes kun je bijwerken met acrylaatkit.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Drie lagen

Plak de randen van de wand goed af. Wil je het verfwerk pico bello hebben, schilder dan eerst een laag in de kleur van de aangrenzende muur (vaak een plafond dus meestal wit, maar als dat blauw is, is de eerste laag blauw!). Pas daarna twee lagen aanbrengen in de gekozen kleur. Voilà, megastrak!

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Lichtinval

Schilder als het kan met de lichtinval mee, tenzij de banen daardoor heel lang worden. Rol in elk geval niet willekeurig alle kanten op, kies altijd één richting.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Afdekplaatjes

Erger je je aan verfklodders op afdekplaatjes van stopcontacten en schakelaars? Vaak zijn het de resten van meerdere schilderbeurten. Neem maar van mij aan dat je gelijk het verschil ziet als ze weer schoon zijn. Dus: elektriciteit eraf, plaatjes losschroeven en eens goed opfrissen.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis