Foto gemaakt met een drone. Gaswinningslocatie van de NAM in Muntendam. Het kabinet heeft besloten om binnen 12 jaar een einde te maken aan de gaswinning in de provincie Groningen.
Volledig scherm
Foto gemaakt met een drone. Gaswinningslocatie van de NAM in Muntendam. Het kabinet heeft besloten om binnen 12 jaar een einde te maken aan de gaswinning in de provincie Groningen. © ANP SEM VAN DER WAL

Waarschuwing: ‘Geen monopolie energiebedrijf op warmtenet’

De provincie Gelderland wil een eind aan de monopoliepositie van Nuon op het stadswarmtenet. Een goede waarschuwing voor alle gemeenten in Nederland, waar steeds vaker stadswarmte wordt ingezet voor de verwarming van huizen. ,,De consument moet iets te kiezen hebben.’’

In Nederland moeten op termijn alle huizen van het aardgas worden afgekoppeld. Een warmtenet wordt gezien als een van de belangrijkste alternatieven. Veel nieuwe woonwijken worden al aangesloten op een centrale warmteketel, bijvoorbeeld die van de plaatselijke afvalcentrale. De warmte van vuilverbranding gaat dan niet de lucht in, maar wordt als cv gebruikt voor huizen en bedrijven.

Probleem

Gelderland signaleert een probleem bij deze ontwikkeling. Wie nu een nieuw huis koopt in de Arnhemse wijk Schuytgraaf of Nijmegen-Noord heeft geen keuze: het huis verwarmen kan alleen met stadswarmte van Nuon. Daarbij wordt restwarmte van afvalcentrales gebruikt om het leidingwater te verwarmen.

Klanten zijn klaar met de monopoliepositie van Nuon, dat vorige maand het gemiddelde jaartarief met 122 euro verhoogde. Die stijging komt volgens het bedrijf omdat het stadswarmtetarief is gekoppeld aan de gasprijs. Nu die prijs en de belasting op gas omhoog zijn gegaan, wordt de stadswarmte dus ook duurder. Tot verbazing van bewoners. ‘Ik heb geen gas, maar stadswarmte. Waarom rekenen jullie dan de prijsverhoging van gas aan mij door?’, twittert Martijn Leisink uit Arnhem, ex-wethouder van D66, aan Nuon.

De provincie Gelderland wil dat de consumenten straks zelf kunnen bepalen van wie ze de stadswarmte afnemen. Het gaat de provincie daarbij ook om de duurzaamheidsdoelen. ,,Met meer aanbieders heb je meer volume, en kun je eerder meer huizen van het gas halen.” zegt de Gelderse gedeputeerde Peter Drenth.

Proeven

Nuon is al bezig met proeven op dit gebied. ,,We willen lokale duurzame bronnen, al dan niet van derde partijen, aan onze warmtenetten toevoegen. Klanten krijgen zo de keuze uit welke bron hun warmte afkomstig is.” Of hierdoor de prijs van de warmte lager wordt, durft Nuon nog niet te zeggen.

De Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis (VEH) vinden de link tussen stadswarmte en de gasprijs niet langer houdbaar. ,,Om aardgas minder aantrekkelijk te maken, gaat de belasting hierop stelselmatig omhoog”, zegt Maarten Eeke van der Veen van VEH. ,,Maar vooral consumenten die al geen aardgas meer gebruiken, zijn hiervan de dupe.”