Wat gaat er met de hypotheekrenteaftrek gebeuren?
PodcastDe hypotheekrenteaftrek zal bij de kabinetsformatie hoogstwaarschijnlijk op de agenda staan. De Nederlandsche Bank adviseert om die verder af te bouwen en de meeste politieke partijen zijn vóór. Kun je daar als huiseigenaar of huizenkoper al rekening mee houden? Redacteur Wonen Stefan ten Teije spreekt erover met Marga Lankreijer-Kos van Independer in de podcast Onder de Pannen.
Delen per e-mail
Volgens DNB-president Klaas Knot wordt de kloof tussen huizenbezitters en huurders op de woningmarkt te groot door de snel stijgende huizenprijzen. Hij adviseert dat een nieuw kabinet de hypotheekrenteaftrek verder afbouwt. ,,De fiscale behandeling van het eigen huis is erg royaal. De vermogensopbouw van de huizenbezitters wordt deels door de belastingbetaler betaald”, zo sprak hij onlangs uit.
,,Het zal niet in één keer worden afgeschaft”, zegt hypotheekdeskundige Marga Lankreijer-Kos. ,,Maar je kunt als huizenkoper al beter rekening houden met de bruto hypotheeklasten in plaats van de netto lasten. Vraag jezelf af of je dan nog uitkomt.”
Luister de podcast Onder de Pannen hieronder of in alle podcastapps.
De afbouw is al ingezet sinds 2014, toen (bij hogere inkomens) nog 52 procent mocht worden afgetrokken. Het huidige kabinet heeft dat proces versneld en in 2023 is het percentage 37,05, gelijk aan de laagste loonschijf. Per saldo komt het erop neer dat dit jaar 8,8 miljard euro belastinggeld naar huiseigenaren gaat, gemiddeld zo’n 200 euro per maand per huishouden.
Dat bedrag daalt deels omdat voordelen voor hoge inkomens worden teruggeschroefd, maar ook door de lage rente. Wie minder rente betaalt, kan ook minder rente aftrekken en veel mensen sluiten hun hypotheek over om te besparen op de maandlasten. ,,Nu is het moment om de aftrek van de hypotheekrente te beperken”, meent Knot. D66 is het daarmee eens en de PVV is volgens het verkiezingsprogramma tegen, blijkt uit een inventarisatie van Independer.
Belasting arbeid omlaag
DNB deed al voor de verkiezingen een aantal voorstellen om de fiscale voordelen te herzien en de leennormen strenger te maken. Het adviesorgaan pleit ervoor het eigenwoningforfait te verhogen. Dat is het bedrag dat je moet optellen bij je inkomen, voordat je de rente kunt aftrekken. De eigen woning kan naar box 3, waardoor het huis wordt gezien als vermogen waar je belasting over moet betalen. De overheid zou met het geld dat op zak wordt gehouden de belasting op arbeid kunnen verlagen. Die is relatief hoog, terwijl werk juist beloond zou moeten worden, zo is de gedachte.
Wat willen de partijen?
VVD
Hypotheekrenteaftrek geleidelijk afbouwen
Hypotheekrenteaftrek niet volledig afschaffen
Opbrengst gebruiken voor verlaging van de inkomstenbelasting
PVV
Hypotheekrenteaftrek niet afbouwen of afschaffen
CDA
Hypotheekrenteaftrek stapsgewijs afbouwen
Hypotheekrenteaftrek niet volledig afschaffen
Opbrengst gebruiken voor verlaging van het eigenwoningforfait
D66
Hypotheekrenteaftrek versneld afbouwen
Hypotheekrenteaftrek volledig afschaffen
Versoepeling van harde hypotheekvoorwaarden, zodat maandlasten lager worden
SP
Hypotheekrenteaftrek versneld afbouwen voor hypotheken boven 350.000 euro
PvdA
Hypotheekrenteaftrek langzaam afbouwen
Opbrengst gebruiken voor verlaging van het eigenwoningforfait
Overigens moet het nieuwe kabinet uitkijken dat met de afbouw van de hypotheekrenteaftrek niet ook de stok achter de deur verdwijnt om huiseigenaren te dwingen hun schuld af te lossen. ,,Als je niet aflost, heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek”, zegt Marga Lankreijer-Kos van Independer. ,,Door de lage rente zien we echter een toenemende belangstelling voor deels aflossingsvrije hypotheken, omdat het belastingvoordeel kleiner is dan het voordeel van dergelijke hypotheekvormen.”
Bekijk hieronder alle video's over wonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVIDEO
Jael en Roxanne toveren rijksmonument uit 1675 om tot paleis: ‘Heel veel parels tussen het puin’
Roxanne van Kooten en haar vriend Jael Ferreira dos Santos (beiden 31) werden op slag verliefd op hun poppenhuisje op de Voorstraat in Dordrecht. Tijdens het verbouwen blijkt het Rijksmonument een schat aan ruimte én historische vondsten te bevatten. ,,Hier blijven we ons hele leven wonen.” -
PREMIUM
Huis maximaal verduurzaamd en toch nog torenhoge energierekening: 'Hoe kan dit?’
Stel, je koopt een gloednieuw huis en trekt nog eens 20.000 euro extra uit om dat te verduurzamen. Het mag wat kosten, maar dat geld verdient zichzelf wel weer terug door de lagere energiekosten. Toch? Dat dacht Tim Wassen (39) uit Woudenberg ook. Maar er zat een addertje onder het gras: torenhoge gebruikskosten voor het energienetwerk. -
VIDEO
Waarom de huizenprijzen in 2021 gaan dalen/stijgen
Al sinds het begin van de coronacrisis wordt vooruitgekeken op een mogelijke daling van de huizenprijzen en huurprijzen, nadat woningen jarenlang fors duurder zijn geworden. Gaat de klap nog komen, of blijft hij uit? -
De Nederlandsche Bank wil fiscale voordelen huizenkopers afknijpen
De Nederlandsche Bank mengt zich andermaal in de formatiebesprekingen die politieke partijen gaan voeren om tot een regeerakkoord te komen. Volgens president Klaas Knot wordt de kloof tussen huizenbezitters en huurders op de woningmarkt te groot. Hij adviseert dat een nieuw kabinet de hypotheekrenteaftrek verder afbouwt. -
PREMIUM
Nieuw hoofdstuk in ‘rioolkast-affaire’: ‘Ambtelijk gedraai, lagere kast lost niets op’
De rioolkast pal voor een woning aan de Hazelaarlaan in Dordrecht is deze week verlaagd, maar daarmee is de kous voor de bewoners niet af. ,,Dat ding moet gewoon weg.”
-
Met deze tips is het opruimen van de zolder voor de virtuele vrijmarkt een stuk eenvoudiger
Het opruimen van de zolder kan een behoorlijke opgave zijn: alleen een begin maken is soms al een uitdaging. Gelukkig zijn er verschillende manieren om van het opruimen van je zolder een makkelijke en overzichtelijke taak te maken. Opruimcoach Lammy Wolfslag geeft tips. -
PREMIUM
Honderden starters grijpen mis: betaalbaar woonproject heeft 40 plekken, maar krijgt 2700 (!) aanmeldingen
Een nieuwbouwproject met veertig betaalbare woningen in Leidsche Rijn leverde maar liefst 2700 inschrijvingen op. Volgens makelaar Beumer Garantiemakelaars was het hun succesvolste project ooit. -
PREMIUMvideo
Kijk mee in het opvallendste huis dat nu te koop staat, Marilu werkte 26 jaar aan haar paleis
Smaken verschillen, maar dit huis ziet er wel héél excentriek uit. Marilu Groeneweg stopte 26 jaar lang haar ziel en zaligheid in deze bonte explosie van kleur en curiositeiten. Het Schiedamse huis staat te koop en wordt massaal gedeeld op internet.