De tuinspullen netjes opbergen, dat is een mooi klusje voor komend weekend.
Volledig scherm
De tuinspullen netjes opbergen, dat is een mooi klusje voor komend weekend. © Shutterstock

Weekendklusje: kerstspullen uit de berging om scheidingen te voorkomen

Schoonmaaktip van de weekHet huishouden hoeft helemaal niet vervelend te zijn. Zeker niet als je af en toe wat leuke trucjes weet. Daarom geeft Marja Middeldorp van Schoonmaken met Marja iedere week een handige schoonmaaktip. Deze week helpt ze een handje met de klusjes die passen bij de wisseling van de seizoenen. 

Komend weekend is het waarschijnlijk de laatste keer van het jaar dat we met lichtzomerse temperaturen te maken hebben. Een goed moment om de zomerspullen zoals tuinmeubelen droog op te bergen in de schuur, denkt Marja Middeldorp. ,,Ik heb daar een paar handigheidjes bij", zegt ze enthousiast.

Kussens opbergen

,,De tuinkussens kunnen voorlopig naar de berging of de schuur. De tuinkussens eerst goed uitslaan met de mattenklopper of behandelen met de stofzuigerslang met bekledingshulpstuk. Belangrijk is dat de kussens droog blijven en vrij van motten. Stop ze in een zak, maar doe daar ook wat talkpoeder en laurierblaadjes bij. Talkpoeder houdt het droog, denk maar aan babybilletjes. De laurierblaadjes schrikken de motten af.”

Ook is het een goed moment om andere tuinspullen op te bergen. ,,Al kun je er ook voor kiezen om de tuinmeubelen buiten te laten staan als ze daar tegen kunnen. Houten meubels dan wel even goed in de olie zetten. Die verzorging is nodig om te voorkomen dat ze gaan piepen en kraken. Even met het kwastje eroverheen, tjip-tjip-tjip en het ziet er ook weer mooi uit.”

Verfblikken en nagellak

Schoonmaak- en opruimgoeroe Marja Middeldorp.
Volledig scherm
Schoonmaak- en opruimgoeroe Marja Middeldorp. © ADN Beeldredactie

,,Ook verfblikken die je niet meer nodig hebt kunnen de schuur in. Bewaar ze altijd ondersteboven. Dan komt er geen lucht bij en blijft de verf langer goed. Voor de dames: dit doe ik ook met nagellak. Het duurt weer even tot we onze teennagels kunnen kleuren, dus ik knip een leeg melkpak uit en zet de nagellakjes ondersteboven erin in de koelkast. Scheelt een hoop geld en volgend jaar weer rood gelakt de slippertjes weer aan!”

Opbergen is één ding, maar Marja wil graag nog relatie-advies erbij geven. ,,Als je dit weekend tuinspullen opruimt, gooi dan niet alles zomaar de berging in. Wees slim en haal de winterspullen even naar buiten. Haal meteen de kerstspullen tevoorschijn. Dan de zomerspullen achterin opbergen en de winterspullen komen op die manier vooraan te staan. Vooral de kerstspullen! Want als je die nodig hebt, is het echt koud en donker, als je dan moet gaan zoeken….pff, wat een stress en ruzies ontstaan er dan. Echt waar, tot echtscheidingen aan toe. Daarom: nu vooruit denken, want het wordt een heerlijk weekend en deze klusjes passen daar uitstekend bij!”