Een lattenwand past ook bij een modern interieur.
Volledig scherm
Een lattenwand past ook bij een modern interieur. © Shutterstock

Wil je iets anders dan verven of behangen? Ga eens voor een lattenwand

KlusvrouwHieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Deze week gaat ze aan de slag met een lattenwand. 

Natuurlijk kun je een wand verven of een nieuw behangetje geven. Veel mensen vinden dat al heel wat. Maar wat als je meer uit het leven wilt halen? Wat dacht je van een lattenwand? Die is weer helemaal terug.

Als je klust, denk je altijd na over de toekomst. Wat als je het straks niet meer mooi vindt? Of als je gaat verhuizen? Dan moet je die leuke latjes van de muur slopen en blijft er een gatenkaas over. Die moet je dan weer egaliseren terwijl je daar helemaal geen zin in hebt. Een zorg voor later, hoor ik je denken.

Het kan ook zijn dat je ervan overtuigd bent dat iedereen zo'n wand wel mooi vindt, ook de nieuwe bewoners. Wie zal het zeggen? Laten we kijken wat we met latten kunnen doen.

Kiezen

Wil je smalle latten, of liever iets bredere? En hoeveel ruimte wil je tussen de latten? Als je smalle exemplaren kiest, neem dan de breedte van de lat als tussenruimte. Kies je bredere latten, houd dan een smallere tussenruimte aan dan de breedte van de lat, bijvoorbeeld 15 millimeter.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Zwevend

Nu ga je de latten op maat maken. Monteer ze zwevend: laat boven én onder een halve centimeter over voor de werking van het hout. Dat geeft ook een mooi diepte-effect. Meet links, midden en rechts en neem als hoogte het gemiddelde daarvan. Gebruik rechte latten uit één stuk.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Licht of donker

Je kunt spelen met de kleur van de ondergrond en de latjes. Een lichte wand met whitewash heeft een Scandinavische uitstraling. Een donkere wand met donker gebeitste latten zorgt voor een oosters tintje. De achterkant van de latten hoef je niet te schilderen, die zie je niet meer terug.

Demontabel

Wil je schroeven of kitten? Als je schroeft, wordt de wand demontabel. Schroef dan drie dwarslatten op de wand en schroef daar de latjes op. Ga je kitten? Kies een goede montagekit en bevestig dan eerst één lat loodrecht en laat die drogen. Dan heb je een goede basis om verder te werken.

En dan nog dit

Nog wat losse tips. Gebruik bijvoorbeeld vuren schaaflatten. Zaag op maat met een handzaag. Schuur licht op en werk af. Maak een mal met dwarshoutjes die precies de breedte van de gewenste tussenruimte hebben en gebruik die om de latten op gelijke afstand te plaatsen.

Wil je toch liever een muur verven? Kijk dan bij de tips op Eigen Huis & Tuin of bekijk onderstaande video met Hieke Grootendorst.