Zelf knoflook kweken? Steek wat tenen in de grond
Eigen Tuin EerstSnoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week over knoflook in de moestuin.
Het is aan de late kant, maar je kunt nu nog knoflook planten. Stop wat tenen in de grond en over een half jaar heb je puntgave bolletjes. Ik weet nog dat we de Fransen oneerbiedig uitmaakten voor knoflookvreters. Tegenwoordig is knoflook ook uit onze keuken niet meer weg te denken, maar nog altijd zijn er hele volksstammen die denken dat het lastig is om je eigen knoflook te telen.
Knoflook zou niet tegen vorst kunnen. Dat klopt niet. Knoflook is in de praktijk een van de gemakkelijkst te kweken groenten. Zelfs uit een bloembak valt te oogsten. Veel groenten worden gezaaid, maar bij knoflook plant je de tenen.
Schrijvers van artikelen over groenteteelt benadrukken altijd dat je vooral gecertificeerd plantgoed moet kopen. En daar zit wat in. Met een gekeurde bol knoflook weet je in elk geval dat je geen enge ziektes inkoopt. Maar als de knoflook-met-certificaat bij het dichtstbijzijnde tuincentrum toevallig is uitverkocht, is er helemaal niks mis met knoflook uit de supermarkt.
Kies dan wel een bol met gave, stevige teentjes en niet eentje met gele of bruine vlekken. En kijk even naar de herkomst: hoe noordelijker, hoe beter geschikt voor ons klimaat.
Werkwijze
Hoe plant je knoflook? Maak de grond goed los. Dan heb je geen gereedschap nodig, je kunt de tenen met de hand in de grond drukken. 5 centimeter diep is goed. Plant de tenen 10 centimeter uit elkaar. Als je ze vandaag plant, staan de eerste groene sprieten met Kerstmis boven de grond. Afdekken is niet nodig, tenzij we weer een ouderwetse schaatswinter krijgen.
Knoflook heeft weinig mest nodig. De plant is niet dol op stikstof en dat komt mooi uit in de huidige stikstofcrisis. Knoflook houdt van goed doorlatende grond. Op klei, die ‘s winters vaak lang nat blijft, kun je de plant beter op verhoogde ruggen planten. En verder is het een kwestie van geduldig wachten, ruim een halfjaar. Want knoflook oogst je omstreeks de langste dag: 21 juni 2020.
Knoflookuniversum
Als je knoflook in de supermarkt koopt heeft hij geen naam, maar als je op het internet bestelt, bij een knoflookspecialist, gaat er een heel knoflookuniversum voor je open. Daar vind je rassen als ‘German Stiffneck’, ‘Violet de Cadours’ en ‘Morado de Pedronera’. Alleen om de namen zou je ze willen planten.
Zelf heb ik goede ervaringen met de variëteit ‘Messidrome’, een knoflooksoort uit Frankrijk met grote witte tenen. De knoflookspecialisten onderkennen ook de smaakverschillen tussen de verschillende knoflookvariëteiten. Ik kan niet zeggen dat het me ooit is opgevallen, hoewel ik meerdere soorten heb geprobeerd. Wel proef ik dat verse knoflook zachter van smaak is dan belegen bollen.
Je kunt knoflook tot een maand of zes na de oogst (koel) bewaren. Daarna worden de tenen zacht. Als je knoflook langer wilt bewaren kan dat ook prima: je vriest de tenen eenvoudigweg in en ontdooit ze zodra je ze nodig hebt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Saskia kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
Getest: Dit is de beste stofzuiger
Wat is de beste stofzuiger? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Eigen Tuin Eerst
Deze vruchtboom kan heel goed tegen de Nederlandse kou
Tuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. Ditmaal: een mini-kiwi met gladde schil, die prima tegen de vorst kan en lang niet zo snel groeit als de gewone kiwi. -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
Eigen Tuin Eerst
Deze bloembollen houden wél van de Nederlandse drassige grond
Tuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. Deze keer heeft hij het over bloembollen, die van natte voeten houden. 'Ze bestaan wel degelijk. Laat ze vooral niet uitdrogen’, aldus Van de Kaa.
-
PREMIUM
Te klein, te duur: óók senioren zoeken zich rot naar geschikte woning
De woningnood is een probleem voor starters, maar óók voor ouderen die een huis zoeken waar ze hun oude dag kunnen doorbrengen. Zoals Ruud en Marianne van der Zant (72 en 66) uit Amersfoort, die dolgraag naar een goedkopere, gelijkvloerse woning willen verhuizen, maar niks kunnen vinden. ,,Een appartement van 50 vierkante meter? Dat wil je niet meer op onze leeftijd.’’ -
met video11
Klusbedrijf zwart uitbetalen gebeurt veel, maar er kleven risico’s aan
Klusbedrijven zijn momenteel ontzettend druk en presenteren een hogere rekening dan vóór de coronapandemie. Het kan vanuit financieel oogpunt interessant zijn om zwart te betalen, maar wat zijn nu dingen om op te letten bij het inhuren van deze bijbeuners? -
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.