Zo kun je kamerplanten het beste water geven
Om een plant gezond te houden is de juiste hoeveelheid water, licht en aandacht belangrijk. Maar maakt het nou eigenlijk nog uit of je een plant van bovenaf of onderaf water geeft of juist besproeit?
Marije Franken, plantenexpert van Plantenasiel Haarlem, zegt dat er andere methodes zijn dan met de gieter van bovenaf in de pot mikken. ,,Bij planten waar de aarde heel erg droog is, is de kans groot dat het water dwars door de aarde naar de bodem loopt, nog voordat de plant het kan opnemen. In dat geval kun je ze het beste vanaf de onderkant water geven,” aldus Franken.
Ook planten die het liefst altijd in lichtvochtige aarde staan kun je op deze manier water geven. ,,Dit kun je overigens het beste doen door de plant op een schoteltje met water te zetten, of door de plant (met plastic binnenpot) onder te dompelen in de gootsteen, een bad of een emmer.”
Wat is beter?
De ene manier van water geven is niet per se beter dan de andere manier. Maar door vanaf de onderkant water te geven kun je wel beter in de gaten houden hoeveel water de plant precies opneemt.
Let wel op dat je op die manier niet te veel water geeft. ,,Het kan best zijn dat de aarde nog wel vocht opneemt maar de plant niet en je op die manier de wortels laat rotten. We geven als advies de plant maximaal 15 min de plant in het water te laten staan.”
Plantenspuit
Ook kun je er voor kiezen om planten te trakteren op een douchebeurt door middel van de plantenspuit. Dit heeft meerdere voordelen voor je plant. Zo verwijder je hiermee het stof van de bladeren, waardoor ze beter licht op kunnen vangen, wat weer omgezet wordt in glucose en zuurstof.
,,Daarnaast vinden veel planten die van oorsprong, in hun natuurlijke habitat, in een vochtigere omgeving leven het fijn om besproeid te worden met de plantenspuit. Over het algemeen zijn dat de dungebladerde planten, zoals de Asparagus, Monstera en de Calathea.” Vetplanten en cactussen zijn juist niet dol op de plantenspuit, die kun je dus maar beter alleen door middel van een schoteltje of de gieter water geven.
Let wel op: de plantenspuit is geen vervanging voor water geven via de aarde, maar helpt vooral om de luchtvochtigheid te verhogen rondom de plant en op het blad.
Waterreservoirs en waterbollen
Ook zie je regelmatig speciale waterbollen (of zelf geprepareerde frisdrankflessen) om in de potgrond te steken. Dit klinkt als een perfecte manier voor de plant om zelf te bepalen hoeveel water de plant opneemt. Toch is Marije hier niet echt over te spreken. ,,Wij adviseren dit eigenlijk niet en raden dit zelfs af. Die bollen werken vaak niet zoals ze moeten en gooien meteen al het water eruit, zodat je het niet zelf kunt doseren. Op deze manier heb je eigenlijk geen zicht op hoeveel je geeft.”
Toch bestaan er ook systemen die wel goed werken, zoals plantenpotten met onderin een ingebouwd reservoir, ook wel hydrocultuur. ,,Die geven hun vocht namelijk langzaam af. Let hierbij wel op dat je het alleen geeft aan planten die dat kunnen hebben en die graag altijd in lichtvochtige aarde staan.”
Lees ook bij Eigen Huis & Tuin: De verwarming aan? Neem de volgende maatregelen voor kamerplanten
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
Woondemonstranten voeren nieuwe actie: ‘Huurders, weiger de huurverhoging te betalen’
De woonbeweging die in het najaar van 2021 grote demonstraties organiseerde, laat volgende week opnieuw van zich horen. Verschillende organisaties roepen huurders op om de aanstaande huurverhogingen niet te betalen. -
PREMIUMeigen tuin eerst
De ideale groenblijver voor in een pot: de struikklimop
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Kerst 2019: dit zijn de laatste trends voor de kerstboom
Veel mensen tuigen deze week de kerstboom op. Dit jaar zijn een paar thema’s hip, maar over het algemeen geldt: hoe gekker, hoe unieker, hoe beter. -
Klusvrouw
Die vervelend krakende trap in huis, daar kun je wat aan doen
Hieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Veel mensen storen zich aan krakende trap in huis. Goed nieuws: met een paar simpele klusjes kun je de bron van de onrust aanpakken, weet Grootendorst.
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het om zelfs 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zó hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro, wat vergeleken met de Nederlandse prijzen nu minimaal 40 cent per liter lager is. Loont het om daarom ver om te rijden om te tanken? De Gelderlander zocht het uit. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Energierekening
Edwin (46) liet zijn nieuwbouwhuis ontkoppelen van het warmtenet: ‘Ik vond het absurd’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Edwin Roest (46) uit Ede.