Marja Middeldorp geeft elke week een handige schoonmaaktip.
Volledig scherm
Marja Middeldorp geeft elke week een handige schoonmaaktip. © ADN Beeldredactie

Zo maak je de ramen schoon zonder strepen

Schoonmaaktip van de weekHet huishouden hoeft helemaal niet vervelend te zijn. Zeker niet als je af en toe wat leuke trucjes weet. Daarom geeft Marja Middeldorp van Schoonmaken met Marja iedere week een handige schoonmaaktip. Deze week deel 3: ramen zemen.

,,Ik ken weinig mensen die een schone zeem of spons hebben”, zegt Marja Middeldorp. ,,Daar gaat het eigenlijk al mis. Ik zal een tip geven waardoor je de ramen schoon krijgt, zonder dat er strepen achterblijven. Probeer het maar eens.”

Benodigheden:

- Emmer met warm water
- Ui
- Ammonia
- Afwasmiddel
- Een wisser/trekker
- Een lap, bijvoorbeeld van een oud kledingstuk
- Een droge theedoek

Wat moet je doen?

,,Vul een emmer met warm water en doe er een klein beetje ammonia in. Snijd een ui mét schil in vieren en doe die ook in de emmer. Vervolgens voeg je nog een paar drupjes afwasmiddel toe - echt hooguit drie kleine drupjes! Als je er meer doet, krijg je daar aanslag door.”

Zemen

,,Ik zal mijn geheim vertellen. Maak je ramen twee keer schoon met de lap. Een keer poef, poef, poef voor het grove vuil en daarna secuur. Het is handig dat je de ramen binnen en buiten op een andere manier droog trekt. Binnen bijvoorbeeld horizontaal en buiten verticaal. Erg belangrijk, want dan weet je daarna waar de strepen zijn achter gebleven: aan de binnenkant of buitenkant. Tot slot veeg je de strepen weg met je droge theedoek.”

Waarom werkt het?

,,Ammonia trek je snel een vieze neus bij. Nou, het is een natuurlijk product en zit ook gewoon in je eigen lichaam, in je urine. Het ontvet. Als je eerst je emmer met water vult en daarna pas je schoonmaakmiddelen toevoegt, gaat het ook niet zo schuimen. Door de ui plakt de stof minder aan de ramen. Het mooie is, iedereen kan dit. En als je ramen dan schoon zijn zonder strepen, word je toch hartstikke blij met jezelf. Dat noem ik nou supersopgenot!”