Zijn de kabels rond de televisie bij jou netjes weggewerkt?
Volledig scherm
Zijn de kabels rond de televisie bij jou netjes weggewerkt? © Shutterstock

Zo werk je de kabels in huis netjes weg

KlusvrouwHieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Ze heeft een hekel aan losse kabels door het huis. Daarom laat ze zien hoe ze die netjes wegwerkt. 

Als kind was ik heel opgeruimd en netjes. Als ik mijn pyjama aantrok, hing ik volgens mijn moeder mijn kleertjes altijd keurig over de stoel. Zelf weet ik dat niet eens meer, kun je nagaan hoe klein ik was. Het volgende zal je nauwelijks verbazen: ik kluste al vanaf mijn tiende. Die combinatie vinden mijn klanten erg fijn: ik ben handig én netjes. 

Dankzij deze twee eigenschappen kan ik mezelf een goede kabelwegwerkster noemen. Kabels moeten namelijk niet los rondslingeren, maar horen thuis in een gootje. Soms ben ik een halve dag zoet met kabels, hun gootjes en de minst opvallende route door het huis. Onderdoor, bovenlangs of dwars door de muur: weggewerkt staat netjes.

Groter

Kies je goot een slag groter dan de diameter van je kabel. Zeker als alles niet alleen rechttoe, rechtaan is. Wil je een hoek om, dan moet je snoer als het ware de bocht om en dat neemt ruimte in. Je kunt je snoer immers niet vouwen.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Kant-en-klaar

Wil je meerdere snoeren door dezelfde goot laten lopen? Of heb je meerdere hoeken te overbruggen? Kies dan een systeem met kant-en-klare verbindingsstukken. Dat maakt het leven makkelijker. Anders moet je in verstek zagen. Dit kunststof materiaal laat zich niet mooi zagen, dus dat wordt een uitdaging.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Test, test

Sluit de kabel(s) eerst aan en test of je aansluiting goed is, anders moet je alles weer openhalen. Wees er ook zeker van dat je kabel lang genoeg is. De weggewerkte weg is meestal niet de kortste, maar wel de mooiste! En liever iets te lang dan te kort.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Route

Dan komt het belangrijkste onderdeel: jouw onopvallende route bepalen. Werk niet met diagonale lijnen. Alleen met rechte hoeken die parallel lopen met de wanden, vloer en plafond. Dit oogt rustiger en dus minder opvallend. En zorg ervoor dat je de sluitkant van de goot uit het zicht plaatst.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Vastmaken

Zorg er tot slot voor dat de kabelgoot blijft zitten. Dat kan door te schroeven of te plakken. Bij plakgoten is het afhankelijk van de ondergrond soms nodig om met montagekit te werken. Pas op: als je eenmaal hebt geplakt, is loshalen niet meer mogelijk.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Wil je van Hieke Grootendorst zien hoe je printbehang op de muur vastmaakt? Kijk dan onderstaande video.