Volledig scherm
De Willibrordusschool in Spijk. © Jan Ruland van den Brink

821 handtekeningen vanuit Spijk naar Den Haag

DEN HAAG/SPIJK - Liefst 821 handtekeningen heeft Guido Ariessen, ouder van twee zoons op de school in Spijk en voorzitter van Stichting Actief Spijk, deze dinsdag aan Tweede Kamerleden kunnen aanbieden voor behoud van de Willibrordusschool.

Die school telt maar veertig leerlingen. Daarmee zit de school volgens de onderwijskoepel Proles onder de bestaansnorm. Proles wil de school sluiten. Maar Spijk legt zich daar niet bij neer.

Ariessen heeft in de Tweede Kamer een betoog mogen houden waarin hij uitlegt waarom het dorp het bestuur van de Willibrordusschool over zou moeten nemen. Spijk is niet het enige dorp dat dit wil. Er zijn er nog vijf, waaronder het Limburgse Schin op Geul. Samen willen deze zes zich aansluiten bij een school in het Groningse Westerbroek die sinds dit schooljaar door dorpsbewoners wordt bestuurd. De minister heeft hiermee ingestemd, als experiment.

Vragen

,,De Tweede Kamercommissie Onderwijs heeft ons veel vragen gesteld over het dorp. Ze wilden weten hoe groot onze achterban is. Staat het hele dorp wel achter ons. Ja, want zo goed als alle volwassenen hebben de petitie getekend. Daarnaast hebben oud-Spijkenaren getekend. Net als de oud-burgemeester’’, vertelt Ariessen vanuit de trein van Den Haag op de terugweg naar huis in Spijk.

,,Wij zitten in een uithoek. Met een moordende dijk’’, zegt Ariessen. Ouders willen volgens hem hun kinderen niet laten fietsen naar een school in een dorp verderop, zeker 4 tot 5 kilometer verder. ,,We hebben tot in detail uit kunnen leggen waarom behoud van een school zo belangrijk is voor een kleine kern.’’ De school is in Spijk de spil van het dorp, meent Ariessen. ,,Het is de plek waar opa's, oma's, ouders en kinderen elkaar ontmoeten. De school heeft een grote, sociale functie in het dorp.’’

Besluit

Eind van deze maand neemt de Tweede Kamer een besluit over het plan van de kleine scholen, waaronder die in Spijk. ,,Ik ben met een goed gevoel weggaan uit Den Haag’’, zegt Ariessen hoopvol. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers