De A12 ter hoogte van Westervoort.
Volledig scherm
De A12 ter hoogte van Westervoort. © Jan Ruland van den Brink

A12-afslag bij Zevenaar langer open: in 2024 nieuwe aansluiting Zevenaar-West

ZEVENAAR - Automobilisten die bij Zevenaar de A12 op of af willen, kunnen tot 2024 gebruik blijven maken van afslag Griethse Poort. Die blijft open totdat de nieuwe aansluiting Zevenaar-West op de A15 er is. Ook bij Zevenaar-Oost komt ter hoogte van bedrijventerrein 7Poort een nieuwe aansluiting op de A12.

Het sluiten van op- en afrit Griethse Poort valt samen met de aansluiting van Zevenaar-West op het nieuwe deel van de A15. Deze snelweg wordt doorgetrokken vanaf Boerenhoek bij Bemmel. Het nieuwe stuk snelweg sluit straks tussen Duiven en Zevenaar aan op de A12. Daar komt een nieuw verkeersknooppunt: De Liemers.

Blij verrast

Aannemer GelreGroen begint met het verbreden van de A12 tussen de knooppunten Velperbroek en Oud-Dijk van twee naar drie rijbanen. Ook dit werk is onderdeel van hetzelfde project: ViA15. De Raad van State moet het tracébesluit nog wel goedkeuren. 

Rijkswaterstaat verwacht dat het werk aan de A12 nog dit jaar kan beginnen. Tijdens het werk kan verkeer in beide richtingen over drie rijbanen rijden. ,,Dat betekent minder hinder dan verwacht”, denkt de Zevenaarse verkeerswethouder Carla Koers. Zij is blij verrast dat afslag Griethse Poort open blijft tot 2024. ,,Het was onze wens om de Griethse Poort zo lang mogelijk open te houden.”

Fantastisch nieuws

Ook elders in Achterhoek en Liemers wordt enthousiast gereageerd op de snelle verbreding van de A12. ,,Dit is fantastisch nieuws", zegt Rens Steintjes, wethouder van Doetinchem en voorzitter van de thematafel Mobiliteit en Bereikbaarheid van de regio Achterhoek. Die strijdt samen met de Liemers, Arnhem én Nijmegen al jaren voor een structurele oplossing voor de almaar toenemende fileproblematiek op de A12. 

Steintjes: ,,Deze verbreding brengt substantieel verlichting voor mensen uit de Achterhoek en Liemers die dagelijks in de ellende staan op de A12.”

‘Dit is geweldig!’

Marco Wassink uit Ulft is één van de mensen die dagelijks over de A12 rijdt. ,,Dit is geweldig”, zegt hij. Vrachtwagenchauffeur Chris Lehnkering uit Zevenaar noemt de snelle verbreding ‘een goede zaak’. 

Mobiliteitsgedeputeerde Christianne van der Wal beseft dat niet alle drukte direct opgelost is. ,,Maar ik ben wel blij dat de aannemers deze verkeersproblematiek aanpakken. Zodat daardoor de doorstroom op de A12 versneld doorkomt.”

Ook Tjeerd Middelkoop, voorzitter van het Logistiek Innovatieplatform Achterhoek en Liemers, is positief over de voorlopige extra rijbanen tijdens de verbreding van de A12. ,,Iedereen heeft zijn zorgen over deze weg. Ik ben blij dat de aannemer de overlast tijdens de werkzaamheden straks vermindert met extra rijstroken.”

Liemers