Volledig scherm
Het paasvuur brandt. © Lars Smok

Aan de Duitse kant van de grens is paasvuur (nog) niet verboden

EMMERICH-BOCHOLT - De droogte houdt zich niet aan de landsgrens, maar aan de Duitse kant zorgt die er niet voor dat paasvuren worden verboden. In Emmerich, waar bijna 200 paasvuren bij het stadsbestuur zijn aangemeld, wordt met de brandweer bekeken of het verantwoord is om toestemming te geven.

Volgens een woordvoerder op het gemeentehuis in Emmerich zijn de paasvuren onderwerp van onderzoek. ,,We hebben overleg over de situatie. We zijn aan het bekijken of er sprake is van plaatsen waar het mogelijk een risico zou kunnen vormen.”

200 vuren

In totaal branden er op Eerste Paasdag rond Emmerich zo’n 200 paasvuren. De voordvoerder: ,,Maar daar zitten ook heel veel kleintjes tussen.” Of de vuren ook daadwerkelijk m ogen worden ontstoken wordt waarschijnlijk later deze week definitief bepaald.

In Duitse gemeenten die aan de oostelijke Achterhoek grenzen, zoals Vreden, Südlohn en Bocholt, mogen alle vuren op Eerste Paasdag gewoon worden ontstoken. Deze drie plaatsen liggen over de grens bij Winterswijk en Aalten.

Toestemming

De toestemming voor het houden van een paasvuur is in Duitsland een gemeentelijke zaak. Maatregelen in verband met de droogte kunnen wel regionaal of voor heel Noordrijn-Westfalen worden afgesproken, maar dat is volgens een woordvoerder van de kreis Borken helemaal niet aan de orde. ,,In de kreis Borken is het wel droog, maar verderop in Westfalen is van droogte helemaal geen sprake, dus wordt er niets centraal geregeld.”

Voor het ontsteken van een paasvuur bestaat in alle gemeenten een meldingsplicht. De organisator krijgt van de gemeente te horen aan welke voorwaarden moet worden voldaan. Volgens een woordvoerder worden er rond Vreden, tien kilometer ten noordoosten van Winterswijk, een kleine honderd paasvuren ontstoken. ,,De meeste daarvan zijn klein, het gaat dan om vuren bij boerderijen. Ze moeten wel rekening houden met de afstand tot bijvoorbeeld houtwallen en gebouwen. We controleren ook, meestal doen we dat steekproefsgewijs. Van een verbod is nog geen sprake.”

Toezichthouders

In Südlohn-Oeding worden een stuk of twintig vuren ontstoken, weet een gemeentewoordvoerder. Als de gemeente iets moet besluiten over de paasvuren gebeurt dat later deze week, nadat ook de brandweer en het Forstamt, de toezichthouders op de bossen, zijn geconsulteerd.

Ook in Bocholt zijn ze nog niet zo ver dat er over een mogelijk verbod wordt gesproken. In deze gemeente zijn elf paasvuren aangemeld. Het is er droog, maar tot nu geldt alleen de voorwaarde die altijd aan paasvuren wordt gesteld.: ,,Bij sterke wind mag een paasvuur niet worden aangestoken.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers