Volledig scherm
De Willibrordusschool in Spijk. © Jan Ruland van den Brink

Actief Spijk boos op gemeente om ‘lakse houding’ rond bedreigde dorpsschool

ZEVENAAR/ SPIJK - Stichting Actief Spijk (SAS) is boos op de gemeente Zevenaar. De ondersteuning om de Willibrordusschool in Spijk open te houden is ‘beneden peil’, vindt SAS. In een brief aan de inwoners van Spijk beticht de stichting de gemeente van een ‘ronduit lakse houding’.

Het blijft akelig stil rond het voortbestaan van de Willibrordusschool in Spijk, vindt Stichting Actief Spijk. Als er niets gebeurt, sluit de dorpsschool in augustus 2020 definitief haar deuren.

Facebook

Schoolbestuur LiemersNovum heeft aangekondigd dat de Willibrordusschool komend schooljaar (2019/2020) voor het laatst is geopend. Stichting Actief Spijk (SAS) zet alles op alles om dat te voorkomen.

Op haar Facebookpagina laat de stichting weten dat ze nog altijd bezig is met het behoud van de school in het dorp. ,,Onze dorpsschool hebben wij nog lang niet opgegeven”, meldt SAS op facebook. ,,Dus neemt u als ouders nu geen overhaaste beslissing om uw kinderen van school te halen.”

Tragellijn

Quote

Als Stichting Actief Spijk met een initiatief komt waarmee ze na die datum door kunnen gaan, prima. Maar niet onder de vlag van LiemersNo­vum.

Pieter-Jan Buhler, bestuurder LiemersNovum

Het leerlingental van de Willibrordusschool schommelt rond de veertig. De school is in 2017 gefuseerd met De Tragellijn in Lobith. ,,Spijk heeft geen zelfstandige school meer”, zegt Pieter-Jan Buhler, bestuurder van LiemersNovum.

,,Wij sluiten de school in 2020. Als Stichting Actief Spijk met een initiatief komt waarmee ze na die datum door kunnen gaan, prima. Maar niet onder de vlag van LiemersNovum.”

Actief Spijk ging onder meer naar de Tweede Kamer en deed een beroep op Verenigde Zelfstandige Dorpsscholen (VZD). De VZD is opgericht om de laatste school in een dorp in stand te houden. In overleg met ouders, gemeente, schoolbesturen en andere betrokkenen streeft VZD naar verzelfstandiging van dorpsscholen die in hun voortbestaan worden bedreigd.

,,Waar een wil is, is een weg”, vindt Jan Schuurman - Hess, voorzitter van VZD. Hij sluit niet uit dat er een kans is om de Spijkse Willibrordusschool open te houden. ,,Hoe? Ik wil niet vooruit lopen op het gesprek dat er binnenkort is met alle betrokkenen.”

Goed onderbouwd plan

Volgens Actief Spijk ligt de bal nu bij de gemeente om het gevecht aan te gaan, ‘zoals beloofd’. ,,Het is van essentieel belang om ondersteuning te krijgen vanuit de gemeente”, stelt SAS. ,,Samen willen we een goed onderbouwd plan voor de toekomst ontwikkelen.”

Volgens een woordvoerster van de gemeente Zevenaar volgt zo spoedig mogelijk een gesprek met alle betrokken partijen. Guido Ariessen, voorzitter van SAS, was niet bereikbaar voor een toelichting op de boze brief aan de inwoners. 

Tips of aanvullingen op het nieuws?

 WhatsApp ons!

Stuur ons een bericht op 06-13322268. Mailen kan ook, naar: online@gelderlander.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers