Volledig scherm
Het eerste inbraakpreventiebord dat maandagmiddag is geplaatst. © Jan van den Brink

Advies: koop degelijk kluisje voor de sleutel tegen inbraken

ZEVENAAR - Een nieuwe campagne van de gemeente Zevenaar moet het aantal inbraken bij zorgbehoevenden terugdringen. Kluisjes bij de voordeur waarin mensen die thuiszorg nodig hebben een huissleutel bewaren, zijn niet alleen handig voor zorgverleners. Ook inbrekers maken er dankbaar gebruik van, vooral van de minder degelijke exemplaren.

Alleen al in de gemeente Zevenaar werd het afgelopen halfjaar tien keer ingebroken nadat dieven zo'n kluisje openbraken. De gemeente begint samen met de politie een campagne.

SKG-keurmerk
Daarin adviseren ze kluisjes te kopen die het SKG-keurmerk hebben. Dat doen ze op internet, met flyers en met 25 borden langs de weg. Maandagmiddag plaatste burgemeester Jeroen Staatsen met Wout van Norel, teamchef van de politie in Zevenaar, aan de Arnhemseweg het eerste bord. De kluisjes die gemeente en politie aanraden, voldoen aan het keurmerk van de Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG). Die test hang- en sluitwerk op sterkte en duurzaamheid. Bij de inbraken in Zevenaar was telkens sprake van kluisjes zonder dit keurmerk.

Schrikken
Steeds sloegen dieven bij deze inbraken midden in de nacht toe, op het moment dat de bewoner of bewoners gewoon thuis waren. „Mensen hebben daar niks van gemerkt", zegt Van Norel. „Er is ook niemand gewond geraakt, maar het is wel iets waar mensen enorm van schrikken."

Prijs
Hij merkt dat mensen vanwege de prijs van de goedgekeurde kluisjes vaak voor een goedkopere variant kiezen. Een kluisje met keurmerk is met zo'n 80 euro bijna twee zo duur als eentje zonder. „Het is vaak de familie die ze aanschaft. Wij willen mensen bewust maken van het feit dat een goed kluisje heel belangrijk is."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers