Het Liemers College in Didam.
Volledig scherm
Het Liemers College in Didam. © Google Street View

Alle examens voor leerlingen van Liemerse scholen voorlopig uitgesteld

DIDAM/ZEVENAAR/DUIVEN - Voor een aantal leerlingen van het Liemers College in Zevenaar en Didam zou dinsdag de reeks aan schoolexamens met het centraal praktisch examen tekenen beginnen, maar dat gaat niet door. Voorlopig zijn de examens uitgesteld naar aanleiding van de nieuwe maatregelen tegen het coronavirus, genomen door het kabinet. 

Leerlingen die vanwege het coronavirus niet willen deelnemen, mochten al van de examendeelname afzien. 

Beslissing

De middelbare scholen van de Gelderse onderwijsgroep Quadraam, met onder ander het Candea College in Duiven en het Liemers College, volgen verder de richtlijnen van het Ministerie van Onderwijs en het RIVM. Dinsdag neemt minister Arie Slob een beslissing of de examens überhaupt nog door kunnen gaan. 

,,Het scenario kan in de loop van de dag door het besluit van de minister weer heel anders zijn, dat houden we continu in de gaten’’, zegt woordvoerder Frieda Tax van de scholengroep.

Angst voor besmetting

,,Maar we hebben de ouders van onze leerlingen per brief laten weten dat mochten ze angstig zijn voor besmetting van de kinderen, of gewoon het kind liever niet naar school laten gaan, dat ze ze dan gewoon thuis mogen houden. Ze zijn niet verplicht aan het examen mee te doen.”

Herkansing

Volgens Tax hebben zich tot op heden nauwelijks ernstig verontruste ouders gemeld. Leerlingen die nu van het schoolexamen afzien kunnen de examens tijdens een herkansingsronde die later plaatsheeft, inhalen. 

,,Ik kan me voorstellen dat na de aangescherpte maatregelen mensen nog meer twijfel zouden kunnen hebben. Het feit dat bij één ziek gezinslid iedereen thuis moet blijven zal ook invloed hebben. Dat zullen we moeten ervaren.” 

Gepaste afstand

De scholen nemen alle voorzorgsmaatregelen voor de examenkandidaten strikt in acht. ,,Dat betekent dat er veel ruimte tussen de tafeltjes is. Examens hebben zoveel mogelijk in lokalen plaats en niet in sportzalen. De leerlingen gaan op gepaste afstand en in verschillende shifts naar binnen en buiten.”

Een crisisteam van Quadraam besluit in nauw overleg met alle locatie-directeuren wat erop de scholen gebeurt. Op het Duivens Candea College staan de eerste examens voor woensdag op het programma. Als het doorgaat.

Liemers