Volledig scherm
Amazone Demi Vermeulen. © Jan Ruland van den Brink

Amazone Demi uit Zevenaar wil via de rechter naar de Wereldruiterspelen

ZUTPHEN/ ZEVENAAR - Nog één dagje geduld hebben. Dan weet Demi Vermeulen uit Zevenaar of ze al dan niet vanaf 11 september mag deelnemen aan de Wereldruiterspelen in het Amerikaanse Tryon. 

Donderdag wijst de rechter vonnis in het kort geding dat de paralympische amazone  dinsdag voor de rechtbank in Zutphen tegen de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie aanspande. Inzet van de strijd is volwaardige deelname. 

Reservebank

Na de verplichte selectieprocedure dacht de 23-jarige dressuurrijdster voor de WK in aanmerking te komen. Maar de KNHS besliste anders. Niet zij, maar haar rivale Rixt van der Horst mag Nederland in de VS vertegenwoordigen. Vermeulen moet genoegen nemen met een plaats op de reservebank. 

Die beslissing tracht de Zevenaarse nu via de rechter terug te draaien. Omdat de tijd dringt, besloot de rechter morgen met een zogeheten kop/staartvonnis te komen, waarin alleen de beslissing staat. De onderbouwing volgt een week later.

Tijdens de selectieperiode namen beide paardrijdsters deel aan verschillende observatiewedstrijden waarin hun prestaties in drie disciplines werden beoordeeld. Dat waren niet dezelfde wedstrijden, waardoor de omstandigheden nogal verschilden. Volgens de advocaat van Vermeulen was dat een nadeel voor zijn cliënte. Desondanks kwam ze als beste uit de bus, ware het niet dat de KNHS met een verwijzing naar de weersomstandigheden enkele resultaten schrapte. Daardoor daalde Vermeulen toch weer in de rangorde. 

Indrukken en verwachtingen

De grootste vraagtekens zette de advocaat bij de algemene selectiecriteria ‘indrukken en verwachtingen’, die mede door de bondscoach van de KNHS werden gehanteerd. Daarmee kreeg de beoordeling een hoge mate van subjectiviteit. Bovendien waren bij Vermeulen die indrukken en verwachtingen niet helder geformuleerd en ook was het onduidelijk waarop ze waren gebaseerd.

Ondanks haar jeugdige leeftijd is Demi Vermeulen als para-ruiter al vele jaren actief én succesvol in de paardensport. Zo behaalde ze tijdens de Paralympics in Rio de Janeiro in 2016 een bronzen en zilveren medaille. Zowel haar advocaat als zijzelf gaf gisteren aan zich aan een mediastilte te houden zolang de zaak onder de rechter is. Vanwege de gevoeligheid van de materie en de topsportbelangen wil ook de KNHS pas na de uitspraak reageren. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers