Volledig scherm
PREMIUM
Pools restaurant Klein Zakopane. © Jan Ruland van den Brink

Amper een Pool te zien in het enige Poolse restaurant in Gelderland

Polen genoeg in Gelderland en het aantal Poolse voorzieningen stijgt. Zo zijn er Poolse winkels en Poolse kerken. De eerste Poolse restaurants zijn er ook. Maar: de meeste gasten zijn Nederlands. Arbeidskrachten komen hier om te werken, niet om duur uit eten te gaan.

De plank is volgeladen met vlees. Een mes steekt in de ene kant van de varkensham en een brandende vuurpijl in de andere kant. Dat er even daarvoor ook nog een paar keer opgeroepen wordt tot attentie met een bel, maakt dat de vleesschotel bijna ceremonieel de aandacht krijgt. 

Zofia Kruk-Hassowska (58), gekleed in traditionele klederdracht, is eigenares van restaurant Klein Zakopane in Giesbeek. Tijdens een bezoek aan Nederland ontmoette ze 33 jaar geleden haar man. Ze bleef en startte twaalf jaar geleden haar restaurant. ,,Om Nederlanders kennis te laten maken met Polen.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Exclusief

Het beste van de Gelderlander
  1. Wéér gedoe met lesroosters Liemers College

    Wéér gedoe met lesroos­ters Liemers College

    DIDAM/ ZEVENAAR - Het Liemers College blijft worstelen met de lesroosters voor de bovenbouw. Sinds een paar weken zijn de lesroosters die in het begin van het jaar voor een grote chaos zorgden compleet omgegooid, maar het nieuwe rooster zorgt óók weer voor veel onvrede. Leerlingen klagen over het feit dat ze ineens veel nieuwe docenten hebben, dat de behandeling van de lesstof daardoor in de knel komt, dat ze nog steeds veel tussenuren hebben en met totaal andere leerlingen in de klas zitten. Tien tussenuren per week is geen uitzondering.

Liemers