Volledig scherm
Paracommerciële activititeiten zijn belangrijk voor schutterijen om het huishoudboekje sluitend te krijgen en om alle kosten voor een bloeiende schutterij te kunnen betalen. © Jan van den Brink

Bar van schutterijen in regio mag vaker open

ZEVENAAR/ LOBITH - Schutterijen in Zevenaar mogen bij wijze van proef het aantal 'niet-verenigingsavonden' uitbreiden om een hogere baromzet te halen. De zes verenigingen van Rijnwaarden leveren met deze regeling echter in.

Schutterijen in Zevenaar mogen bij deze pilot vaker een evenement in hun gebouw laten plaatsvinden waarbij alcohol wordt geschonken. De vier schutterijen, vier zaalhouders en Koninklijke Horeca Nederland zijn er na intensief overleg uitgekomen om het aantal 'niet-verenigingsavonden' van vier op te trekken naar zeven per jaar.

'Twaalfdagenregeling'
Zou deze regeling ook in Rijnwaarden van kracht worden, dan boeren de zes schutterijen daar achteruit. Dit omdat die verenigingen hun gebouw twaalf keer per jaar aan derden mogen verhuren. Ze hebben eerder verklaard dat ze na de gemeentefusie de 'twaalfdagenregeling' in stand willen houden.

Burgemeester en wethouders van Zevenaar beslissen volgende maand of ze instemmen met de proef.

Huishoudboekje
Paracommerciële activiteiten zijn belangrijk om het huishoudboekje van de schutterijen sluitend te krijgen. Zij mogen op een vastgesteld aantal dagen per jaar hun zaal aan derden verhuren en profiteren van de barinkomsten.

Lees meer over de proef in De Gelderlander, editie Liemers, van woensdag 23 november, op papier of digitaal.

Liemers