Volledig scherm
Nieuwbouw op het voormalige fabrieksterrein aan de Kerkstraat in Zevenaar. © Artist impression Solidiam

Bijna 300 nieuwe woningen op voormalig fabrieksterrein

ZEVENAAR - Ontwikkelaar Solidiam begint komend najaar met de bouw van 296 woningen op het voormalige fabrieksterrein van de British American Tobacco (BAT).

Deze eerste fase van de nieuwbouw bij het gemeentehuis en Hal12 aan de Kerkstraat in Zevenaar bestaat uit 148 woningen. In de tweede helft van 2019 worden nog eens 148 woningen gebouwd op het voormalige fabrieksterrein. 

Industrieel karakter

De nieuwbouwwijk aan de rand van het Zevenaarse centrum krijgt een industrieel karakter. ,,De welstandscommissie heeft zich gebogen over de vraag hoe het eruit mag gaan zien’’, zegt Ronald Egger van Solidiam. ,,Het industriële karakter sluit aan op de functie die het terrein in het verleden had.’’

Parkeergarage

Om de nieuwbouw mogelijk te maken, worden zo'n tien loodsen op het terrein gesloopt. Alleen de huidige parkeergarage, waar vroeger medewerkers van de sigarettenfabriek hun auto parkeerden, blijft behouden. Die garage is bedoeld voor de toekomstige bewoners van de nieuwbouw. Medewerkers van de gemeente en straks van Hal12, wat het nieuwe culturele hart van de Liemers moet worden, dienen hun auto's elders te parkeren. 

(tekst loopt door onder afbeelding)

Volledig scherm
Overzicht van de beoogde nieuwbouwwijk zoals ontwikkelaar Solidiam die wil bouwen op het voormalige terrein van British American Tobacco (BAT). © Artist impression Solidiam

Het is onder meer de bedoeling dat bij het spoor een nieuw, tijdelijk parkeerterrein met 250 plaatsen komt. ,,We zijn daarover in gesprek’’, zegt wethouder Hans Winters. De ruimte voor het gemeentehuis en Hal12 krijgt een nieuwe inrichting. De meeste parkeerplaatsen verdwijnen daar, zegt Winters. ,,We willen het bij het gemeentehuis niet vol zetten met blik. Alleen voor mensen met een handicap blijft het mogelijk in de directe omgeving van het gemeentehuis en Hal12 te parkeren.’’

Twee-onder-een-kapwoningen

Behalve rijtjeswoningen verrijzen op het BAT-terrein twaalf twee-onder-een-kapwoningen. Volgens Egger bouwt Solidiam er een gevarieerd aanbod, met zowel koop- als huurwoningen. Solidiam is straks de verhuurder.

780 nieuwe huizen

Tot 2020 mag de gemeente Zevenaar in totaal 780 huizen bouwen. Liemersbreed ligt dat aantal tot 2020 in totaal op 1.926 woningen. De woningen op het BAT-terrein zijn volgens wethouder Winters in die planning opgenomen. Dat geldt ook voor nieuwbouwwijk Groot Holthuizen. Winters noemt het BAT-terrein een 'speciaal transformatiegebiedje'. 

De provincie juicht het omvormen van vastgoed tot woningen in de binnenstad toe. Het vorige college van burgemeester en wethouders had onder meer plannen om de voormalige kantoren van onder meer Diafaan, Gaba en de Regionale Sociale Dienst (RSD) aan de Arnhemseweg om te vormen tot woningen. Daar zouden minimaal 30 en maximaal 63 woningen in komen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers