Volledig scherm
Boerderij omstreeks 1920 op de plek waar de pastorie werd gebouwd van de Maria Koninginkerk.

Boerderij gezocht voor oorlogsfilm in de Liemers

ZEVENAAR - Gezocht: een vrijstaand huis of boerderij in de Liemers van voor 1940. Voor het schieten van een korte oorlogsfilm die deel uitmaakt van de viering 75 jaar Vrijheid in de Liemers. Een oproep op Facebook heeft al enkele reacties opgeleverd, aldus filmmaker Paul Haans.

Een van de panden waar Haans op wordt gewezen is een vrijstaand pand uit de jaren twintig in het buurtschap Helhoek bij Groessen. Of de juiste boerderij al bij de aanmeldingen zit, moet blijken. 

Haans: ,,We hebben mensen gevraagd foto's in te sturen en gaan indien geschikt op een later tijdstip kijken. Het is zaak het pand te vinden dat het beste bij onze wensen aansluit. Voor de bewoners is het een unieke kans om hun eigendom terug te zien in een professionele, bijzondere film.”

Geen vuurgevecht in het pand

Een van de wensen van het productieteam is de aanwezigheid van een grote kelder waar minimaal 15 personen in kunnen. Het mag ook een oude schuur zijn, die de sfeer van een kelder ademt. Haans: ,,Eind januari, begin februari nemen we een besluit. De opnames duren circa drie dagen en staan gepland in maart en in mei moet de film af zijn.” 

Bang dat er door een vuurgevecht of bombardement een beschadiging aan het pand ontstaat, hoeft de eigenaar niet te zijn. De film gaat over een gewonde Duitse soldaat die vermomd als Engelsman bij Joods onderduikers wordt gevoegd. Haans: ,,We zijn ook nog op zoek naar een jongen van tussen de 12 en 15 jaar die de rol van Jacob op zich wil nemen; een stille, Joodse jongen die samen met zijn oudere zus Anna en oom Herbert ondergedoken zit.” 

Belangstellenden kunnen een email sturen naar: welkom@vrijheidindeliemers.nl

Liemers