Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

‘Buddy’ uit Zevenaar drukt 25.000 euro achterover van man die hart- en herseninfarct had

ARNHEM – Zijn zaak was failliet gegaan en hij kwam in de bijstand. Hij werd buddy van een man die een hart- en herseninfarct had gehad en kreeg op een gegeven moment het verzoek wat financiële zaken af te handelen. Hij drukte 25.000 euro achterover.

Vol schaamte gaf een 47-jarige man uit Zevenaar het gisteren op de rechtbank toe. “Het klopt. Het is verschrikkelijk.” Naast hem zat zijn 52-jarige huilende echtgenote. De officier van justitie verwijt haar dat ze mee geprofiteerd heeft. Omdat de zaak al oud is, het gebeurde in 2016, hield de officier het in haar strafeis op een werkstraf voor de man van 140 uur en voor de vrouw van 60 uur. Verder wil ze dat het bedrag, voor zover het nog niet is gebeurd, wordt terugbetaald.

Goed met elkaar overweg

Quote

Hij vroeg me rekeningen te betalen. Toen zag ik het geld. Het was gemakke­lijk om het over te schrijven

De 47-jarige man uit Zevenaar die 25.000 euro achterover drukte

Het ging eigenlijk heel goed tussen de verdachte en het slachtoffer. Ze konden goed met elkaar overweg. De hulpbehoevende man vertrouwde hem. Op een gegeven moment vroeg hij de verdachte of hij hem met wat financiële zaken kon helpen. Hij gaf zijn bankpas en bijbehorende pincode.

“Hij vroeg me rekeningen te betalen. Toen zag ik het geld. Het was gemakkelijk om het over te schrijven.” Omdat hij zelf in de schuldsanering zat, kon het niet naar zijn eigen bankrekening. Maar hij kon beschikken over de rekening van iemand anders. Veertig keer heeft hij geld overgeboekt. Vanuit de woning van het slachtoffer, maar ook vanuit zijn eigen huis. Met name toen het slachtoffer na een nieuw herseninfarct moest revalideren, sloeg hij zijn slag.

Vliegreis

Het begon met kleine bedragen, maar het werd steeds meer. Het geld ging op aan spullen als huishoudelijke apparaten, uitjes, een vliegreis en een nieuwe auto. “De leuke dingen gingen van die rekening. Van onze rekening kon niks.”

Toen het uitkwam, schoof hij de schuld eerst af op de eigenaar van de rekening. Vervolgens probeerde hij het slachtoffer over te halen zijn aangifte in te trekken. Hij ging zelfs zover dat hij daarvoor een afspraak voor hem maakte bij de politie. Maar daar zei het slachtoffer dat hij wel degelijk bij zijn aantijgingen bleef.

Het contact is verbroken en de hulpbehoevende man, in de rechtszaal aanwezig met familie, wil dat zo houden. “Ik vind het heel zielig voor ze”, reageerde hij.

De vrouw zegt dat ze haar man heeft gewaarschuwd ermee te stoppen. Dat ze wel met geld van het slachtoffer bij de winkel betaalde zou onder dwang van haar man zijn gebeurd. De echtelieden hebben na hun aanhouding psychische hulp gezocht.

De uitspraak is over twee weken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers