Burgemeester? Was een bijbaantje, blijkt uit dit nieuwe boek

ZEVENAAR/ DOETINCHEM - Burgemeesters zijn door de eeuwen heen rasoverlevers, vinden de makers van het nieuwste Jaarboek Achterhoek & Liemers.

Een bijbaan, dat was het burgemeesterschap vroeger. De fabrikant, de grondbezitter of de rentenier deed het erbij, zo is te lezen in het Jaarboek Achterhoek & Liemers dat de Mr. H. J. Steenbergen-stichting heeft uitgegeven. Dat kon ook: de taken van de burgemeester waren beperkt tot het handhaven van de openbare orde en veiligheid en het bijhouden van de burgerlijke stand.

In middeleeuwen kreeg de burgemeester meer financiële zeggenschap, tegenwoordig is de burgemeester het gezicht van de gemeente. Wat ook veranderd is: de burgemeester zit niet meer zo lang op één plek. En kan het ambt niet zelf overdragen aan zijn familie. Dat was vroeger wel anders, leert de historie van burgemeesters in Zevenaar en Doetinchem.

Volledig scherm
Burgemeester G.J. Horsting in 1893. © Familiearchief Horsting

Jaarboek Achterhoek & Liemers 42, over burgemeesters en het burgemeestersambt. Mr. H.J. Steenbergen-Stichting, 19,95 euro.

Volledig scherm
De watermolen bij huize Rekhem, die in 1851/1852 in opdracht van G.H. Horsting is gebouwd. © Collectie Jos Heutinck
Volledig scherm
Huis Den Doelen aan de Grietsestraat in Zevenaar, omstreeks 1910. © Collectie auteur Jaarboek Achterhoek & Liemers
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers