Volledig scherm
Wethouder Stef Bijl. Foto: Gemeente Zevenaar

CDA Zevenaar valt over 'piepen en kraken' gvl

ZEVENAAR - Het CDA in Zevenaar heeft schriftelijke vragen aan wethouder Stef Bijl gesteld naar aanleiding van het artikel 'Dossier gvl 'piept en kraakt' in De Gelderlander van dinsdag.

In het krantenartikel beantwoordt wethouder Stef Bijl vragen over de voorbereidingen die een besluit over de gezamenlijke vreemdelingenlocatie (gvl) mogelijk moeten maken. De antwoorden van Bijl leidden tot schriftelijke vragen van het CDA. De fractie noemt het onder meer 'opmerkelijk' om van het college te horen dat de grote dossiers, waar Zevenaar mee bezig is, 'met piepen en kraken te doen is'.

'Nauwelijks te doen'
„Ik wil graag weten van het college waarom het met vijf wethouders nauwelijks te doen is en waarom het daarover niet met de raad in discussie gaat", zei CDA-fractievoorzitter Jan de Nooij. In eerste instantie gaf Bijl aan dat hij die opmerking van De Nooij niet als vraag beschouwt. Tot ergernis van De Nooij, die verwees naar de achterkant van de schriftelijk ingediende vragen. Daar stond de vraag die De Nooij kort daarvoor mondeling aan Bijl had gesteld. „Het college heeft zich daar niet op voorbereid en kan daar dus geen antwoord op geven", reageerde Bijl.

Context
Na een schorsing, waarin het college zich beraadde op antwoorden op de vragen van het CDA, liet Bijl weten dat de door hem gebruikte metaforen 'piepen en kraken' in het krantenartikel zonder context waren gebruikt. „Zevenaar werkt aan veel zware, grote dossiers. Dat kan, met piepen en kraken. We werken er keihard aan om die tot een goed einde te brengen", zei Bijl. „We kunnen het aan. Maar dat gaat niet op een hele vlotte manier."

'Niet in belang Zevenaar'
Volgens Bijl is het met vijf wethouders 'prima toeven' in het Zevenaars college en 'uitstekend te doen'. De Nooij zei gisteren 'zeiknijdig' te zijn over de uitspraken van Bijl. Die liet woensdagavond weten dat er 'geen onwaarheden' in het artikel staan. „Dit is niet in het belang van Zevenaar", vond De Nooij.

Liemers