Volledig scherm
Het consultatiebureau in Pannerden sluit in 2020 de deuren. © Arie Kievit

Consultatiebureau in Pannerden gaat dicht in 2020

PANNERDEN - Het consultatiebureau in Pannerden gaat dicht. Het consultatiebureau verdwijnt per 2020 uit Pannerden. Het is nu nog twee dagdelen per maand geopend.

Zevenaar telt nu vier consultatiebureaus: Pannerden, Giesbeek, Lobith en Zevenaar. Ouders van pasgeboren baby's komen tweemaal per maand op een consultatiebureau om de gezondheid van hun kindje te laten controleren. Ook worden kinderen er gevaccineerd. Naarmate een baby ouder wordt, neemt het aantal bezoeken aan het consultatiebureau af. Peuters en kleuters van 3 en 4 jaar komen gemiddeld  één keer per jaar op een consultatiebureau.

Lobith

Vorig jaar werd de gezondheid van 91 kinderen gecontroleerd bij het Pannerdense consultatiebureau aan de Claudius Civilisstraat. De minimale openingstijden van dit consultatiebureau staan volgens wethouder Anita van Loon niet in verhouding tot de hoge huurprijs. Pannerdense ouders met baby's of peuters kunnen volgens Van Loon straks met hun kind naar het consultatiebureau in Lobith. Daar opent op 8 april een nieuw consultatiebureau in het voormalige gemeentehuis aan de Markt 5. Nu is het Lobithse consultatiebureau, waar vorig jaar 281 kinderen kwamen, nog op nummer 8 gevestigd. 

Twijfel

Net als in Lobith is het consultatiebureau in Giesbeek zes dagdelen per maand geopend. In Giesbeek kwamen vorig jaar 113 kinderen van 0 tot 4 jaar. Of het consultatiebureau in Giesbeek op termijn geopend blijft, is de vraag. ,,Volgend jaar blijft het in elk geval nog open”, zegt Van Loon. ,,Daarna wordt de situatie opnieuw bekeken. Of een consultatiebureau open kan blijven, hangt natuurlijk ook samen met het aantal kinderen dat er gebruik van maakt.”

Collectieve afspraken

In Zevenaar is het consultatiebureau nu nog gevestigd aan de Didamsestraat. Later dit jaar verhuist het naar het nieuwe gezondheidscentrum aan de Hooge Bongert. Hier is nu nog de bibliotheek gevestigd. Het Zevenaarse consultatiebureau is 25 dagdelen per maand geopend. Vorig jaar werd hier de gezondheid gecontroleerd van 1406 kinderen. 

Van Loon suggereert dat voor jonge kinderen in de dorpen mogelijk collectieve afspraken gemaakt kunnen worden. ,,Als er bijvoorbeeld gevaccineerd moet worden, kun je je voorstellen dat verpleegkundigen naar de dorpen toe komen. Aan de andere kant denk ik dat de huidige generatie ouders heel goed in staat is om met hun kind naar een consultatiebureau in een dorp verderop te gaan.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers