Volledig scherm
Bij Compaxo lopen de varkens in hun laatste meters naar het licht toe. Dat geeft volgens biologen minder stress. © Bart Harmsen

Dierenwelzijn goed bij Compaxo, slachten kan schoner

ZEVENAAR - Slachterij Compaxo in Zevenaar zorgt goed voor de varkens die worden aangevoerd voor ze het slachtproces in gaan, maar het slachten zelf kan schoner. Dat blijkt uit inspectieresultaten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die woensdag openbaar zijn gemaakt.

Tussen juli en december vorig jaar zijn meer dan 200 inspecties gedaan in het slachthuis aan de Didamseweg.

Over de gehele linie scoort Compaxo relatief goed. Zo gaat de aanvoer van schone dieren, het reinigen en ontsmetten van veevervoermiddelen en onthuiden of ontharen van vee altijd goed bij de slachterij. Ook bij alle aspecten over dierenwelzijn,  bijvoorbeeld het aanvoeren, bedwelmen en verbloeden van het slachtvee, scoort Compaxo 100 procent.

Drie boetes

Quote

Er gaat hier nooit een onhygiënisch eindpro­duct de deur uit.

Cor van der Post, Compaxo

Maar het bedrijf heeft vorig jaar ook meerdere waarschuwingen gekregen en drie boetes van ongeveer 2.500 euro elk. Deze zijn gegeven voor verontreiniging in het slachtproces, dus nog voordat stukken halffabrikaat de koeling in gaan en worden verwerkt tot het vlees dat de consument koopt.

Volgens Cor van der Plas van Compaxo ontstaat zo'n verontreiniging bijvoorbeeld bij het uitsnijden van de lever, waarbij gal vrijkomt. ,,Een miniem drupje is al een verontreiniging. Dat snijden we weg voor het vlees wordt verwerkt tot eindproduct’’, zegt hij. ,,Daardoor gaat hier nooit een onhygiënisch eindproduct de deur uit.’’

1,5 miljoen varkens
De Compaxo-woordvoerder wijst op grote aantallen dieren die geslacht worden in Zevenaar. ,,Met jaarlijks 1,5 miljoen varkens is het bijna onvermijdelijk dat er soms iets mis gaat. Belangrijker is hoe je ingrijpt, als er iets gebeurt’’, zegt Van der Post. Zo heeft Compaxo een eigen controlesysteem en wordt de aanvoer en slacht van de varkens in de gaten gehouden met camera's, om het welzijn van de dieren te verzekeren.

Dat de NVWA nu scherper en vaker controleert, juicht Van der Post toe. ,,Wij moeten als bedrijfstak laten zien dat we goed en hygiënisch werken en de inspecties helpen daar zeker aan mee.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers